Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 7 okt 2016 / 06:15 uur

Schildpad met hersenschade krijgt na 20 jaar CT-scan

Na twintig jaar is eindelijk bekend wat er aan de hand is met een schildpad in het Britse Sea Life. Bij de onechte karetschildpad Antiopi is namelijk een CT-scan uitgevoerd. Het dier moest daarvoor van North Yorkshire naar Londen worden vervoerd, zo meldt Sea Life Scarborough.

Hoofdwond

Antiopi werd twintig jaar geleden naar een reddingscentrum in Scarborough overgebracht nadat hij met een flinke hoofdwond was gevonden bij de Griekse kust. Het dier kwam in Sea Life terecht, maar in al die jaren daarna werd nooit bekeken wat de precieze schade was. Tot vorige maand.

De onechte karetschildpad werd van het aquarium naar de Royal Veterinary College in Londen gebracht. Uit een CT-scan kon worden opgemaakt dat het achterste deel van Antiopi flink beschadigd is. Daardoor heeft hij weinig gevoel in de linkerkant van zijn lijf. Verder bleek dat de schildpad eitjes meedraagt, maar aangezien Antiopi geen partner heeft kunnen die niet worden bevrucht.

We were lucky enough to be able to send our amazing rescued Loggerhead Turtle Antiopi for a CT Scan last month, thanks…

Gepostet von Scarborough SEA LIFE Sanctuary am Donnerstag, 6. Oktober 2016

Vrij relaxt

Volgens Lyndsey Crawford van Sea Life is de hoofdwond ontstaan door „ofwel een botsing met een boot ofwel een bewuste klap van een onsympathieke visser.” Ze vertelt: „We reden haar heen en weer in een speciale transportbox en ze leek vrij relaxt. Ze is nu weer terug in haar verblijf en zwemt rond alsof er niets is gebeurd.”

Het aquarium werkte samen met het college in Londen om vast te stellen of een CT-scan kan helpen bij het beoordelen van hersen- of ruggenmergschade bij zeeschildpadden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schildpad met hersenschade krijgt na 20 jaar CT-scan
Sluiten