Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 28 okt 2016 / 13:44 uur

‘Prikpil voor man even effectief als pil voor vrouw’

De prikpil voor mannen is bijna net zo effectief als de anticonceptiepil die veel vrouwen slikken. Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers. Mannen en vrouwen zouden de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van een zwangerschap voortaan dus kunnen delen.

Voor het onderzoek, dat donderdag werd gepubliceerd, werden 350 mannen geïnjecteerd met een combinatie van hormonen. Die hormonen deden het aantal spermacellen drastisch dalen en legden het mannelijke voortplantingssysteem als het ware plat.

Effecten

De mannen, die allemaal al langere tijd een relatie hebben, vertrouwden op de prikpil om ongeplande zwangerschappen bij hun vrouwen te voorkomen. Wat blijkt? De combinatie van hormonen was in 96 procent van de gevallen effectief. „Dit werkt beter dan het condoom en bijna net zo goed als de anticonceptiepil”, zegt de auteur van het onderzoek, Richard Anderson, tegen The Guardian.

Hoe mooi dit voor sommige (vrouwen) zal klinken, er zit ook een keerzijde aan de prikpil. Het anticonceptiemiddel bleek namelijk een aantal ‘onacceptabele’ bijwerkingen te hebben. Zo hadden de geïnjecteerde mannen last van depressie, acne en een verhoogd libido. Voor twintig van hen was dit reden om voortijdig met de proef te stoppen. Uiteindelijk werd de hele studie eerder dan gepland afgebroken.

Driekwart tevreden

Tijdens het onderzoek kregen de mannen injecties met twee hormonen ingespoten: testosteron en progesteron. Een jaar lang kregen zij een keer in de twee maanden een injectie.

Ondanks de bijwerkingen van de prikpil gaf driekwart van de uiteindelijk 266 deelnemende mannen aan door te willen gaan met de nieuwe vorm van anticonceptie. De onderzoekers hebben goede hoop dat zij de bijwerkingen voor hen kunnen verminderen door de dosis hormonen te verlagen of de manier waarop ze worden toegediend te veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Prikpil voor man even effectief als pil voor vrouw’
Sluiten