IngelisedeVries
IngelisedeVries Good vibes 10 okt 2016 / 08:20 uur

Neus van kaasexpert voor 5 miljoen verzekerd

Sommigen laten hun vingers verzekeren omdat ze er piano mee spelen, anderen laten hun neus verzekeren omdat ze er kaas mee ruiken. De kleine doch steengoede neus van Diane Cox, is verzekerd voor 5 miljoen pond, dat is 5.555.864 euro. Omdat ze er dagelijks cheddar mee ruikt.

De 48-jarige dame is net begonnen aan haar nieuwe baan: technisch directeur, of ook wel meesterkaaskeurder genoemd . Dat doet ze bij de grootste kaasfabrikant van Engeland, Wyke Farms in Somerset. Het is haar taak om haar reukvermogen, en die is enorm goed, te gebruiken om te ruiken of een blok jonge kaas kan rijpen tot een goede, vintage cheddarkaas.

Flinke premie

Dat goede reukvermogen is écht heel goed: de bazen van Cox hebben haar neus laten verzekeren en betalen elk jaar 25.000 pond premie aan de verzekering, dat is bijna 28.000 euro. Mevrouw Cox doet zelf trouwens ook haar best haar neus een beetje intact te houden. „Ik heb al sinds ik een klein meisje was een heel goed reukvermogen”, vertelt ze tegen Daily Mail.

Geen kou vatten

Verkouden worden is niet handig in deze functie. „Ik pas goed op mijn neus, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat ik geen infecties krijg en ik probeer gezond en fit te blijven. Ik wil niet dat er schade komt aan mijn neus zodat mijn reuk-, en smaakvermogen worden aangetast.”

Cox eet elke week bijna een halve kilo cheddar, dat komt neer op iets minder dan 85 kilo per jaar. Gelukkig is Cox dan ook gek op kaas: „Ik hou van kaas en wil de lokale kaas ook graag een handje helpen.” Van cheddar tot brie of blauwe kaas: het maakt Cox niet uit.

Het bedrijf waar Cox werkt is inmiddels al 155 jaar oud en produceert per jaar 15.000 ton cheddar die in 160 landen worden verkocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Neus van kaasexpert voor 5 miljoen verzekerd
Sluiten