Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 12 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Hart begint op dag 16 na bevruchting al met kloppen

De eerste hartslag van een baby vindt al op de zestiende dag na de bevruchting plaats. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat dinsdag werd gepresenteerd. Tot op heden gingen wetenschappers er vanuit dat de eerste hartslag ongeveer op dag 21 na bevruchting plaatsvond.

Eerste hartslag

Een onderzoeksteam dat werkte in opdracht van de British Heart Foundation (BHF) op de Universiteit van Oxford heeft die bijzondere ontdekking gedaan. Tot nu toe dachten onderzoekers dat de hartspier op dag 8 na bevruchting begon te werken bij muizen. Dat komt overeen met dag 21 bij een menselijke zwangerschap.

Dat blijkt dus een aantal dagen eerder te zijn: „We proberen beter te begrijpen hoe het hart zich ontwikkelt en uiteindelijk ook hoe hartafwijkingen zich de baarmoeder ontwikkelen”, aldus professor Paul Riley tegenover Daily Mail. „Door uit te zoeken hoe het hart begint met kloppen en hoe problemen rond de hartontwikkeling ontstaan, zijn we een stap dichter bij het voorkomen van hartafwijkingen die tijdens de zwangerschap ontstaan.” Daarnaast hoopt het team dat het onderzoek ook inzicht geeft in hoe beschadigde hartspieren na een hartaanval kunnen worden gerepareerd.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat het hart bij muizenembryo’s sneller begint te kloppen dan aanvankelijk gedacht. Bij mensen komt het erop neer dat het hart niet op dag 21 maar op dag 16 na de bevruchting begint met kloppen. Voorheen werd gedacht dat het hart pas een fase later begon met kloppen, op het moment dat het hart wordt weergegeven als een ‘lineaire buis’. Nu blijkt dat het hart al begint te kloppen als het een cardiale ‘halve maan’ vormt.

Ontdekkingen

Door die ontdekking hopen wetenschappers dat ze uiteindelijk beter zullen begrijpen hoe het hart zich in de baarmoeder ontwikkelt. Het ultieme doel is dat het op een dag mogelijk is om hartafwijkingen tijdens de ontwikkeling van de foetus te voorkomen.

Verder bleek het eiwit NCX1 een doorslaggevende rol te spelen bij het genereren van de calciumsignalen die nodig zijn om het hart in actie te laten komen: „De studie beschrijft enkele van de eerste fases van de ontwikkeling van een kloppen hart, identificeert een aantal van de belangrijkste moleculen die daarbij betrokken zijn en laat zien dat de inwijding van de hartslag zelf invloed heeft op de verdere ontwikkeling van het hart”, aldus professor Sir Nilesh Samani. „Zulk fundamenteel onderzoek is van doorslaggevend belang bij het begrijpen en uiteindelijk voorkomen van hartziekten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hart begint op dag 16 na bevruchting al met kloppen
Sluiten