Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 3 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Eerste transgenderverslaggever op Britse tv

Een primeur op de Britse televisie. Daar keert deze week India Willoughby terug op de televisie. De verslaggever was in het verleden al bekend bij het grote publiek, maar toen nog als Jonathan Willoughby. Ze is nu de eerste transgenderverslaggever in het Verenigd Koninkrijk.

https://twitter.com/i/status/782937877915336704

Ze onderging een aantal operaties die gezamenlijk 16.000 euro kostten en gaat nu als vrouw door het leven. Ze had altijd het gevoel dat ze in een verkeerd lichaam was geboren, zo vertelt de ITV News-reporter aan Mirror.

Verkeerde informatie

„Een van de redenen dat ik besloot door het leven te gaan als transgender, is alle verkeerde informatie die er rondgaat”, vertelt Willoughby. „In de geschiedenis is het als van alles omschreven. Als iets pervers en als een grap. Maar niet als wat het echt is: iets biologisch. Er wordt nog steeds zoveel onzin over verspreid, ik hoop dat ik met mijn verhaal iets kan veranderen en alle verkeerde opvattingen tegen kan gaan.”

Na haar operaties bleef ze vijf jaar weg van de televisie. Ze nam een baan in de marketing in Newcastle. Nu is ze toch weer teruggekeerd op de beeldbuis. „De meeste mensen hebben geweldig gereageerd sinds ik het openbaar heb gemaakt. Toch weet ik dat er heel veel mensen doodsbang zijn om mij te ontmoeten. Ze zijn bang met een schandvlek geassocieerd te worden. Ik wil ze ervan verzekeren: transseksueel zijn is niet iets besmettelijks.”

Geen fetisj of spelletje

„Transseksueel zijn is geen fetisj of een spelletje, het gaat om diepe gevoelens”, zo benadrukt Willoughby. „Het voelde voor mij altijd alsof ik in een toneelstuk zat, waarbij ik de rol moest spelen die er voor mij gescript was.”

Ooit hoopt ze weer het nieuws te mogen voorlezen. Haar werkgever ITV sluit dat niet uit en heet haar weer van harte welkom. „We zijn blij India toe kunnen voegen aan de freelancerspool van ITV.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste transgenderverslaggever op Britse tv
Sluiten