Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 7 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Dag van de lach: vijf feitjes over la-haha-chen

Het is vrijdag World Smile Day, de dag waarop we onze mondhoeken wat meer omhoog mogen trekken en ongegeneerd mogen lachen naar iedereen. We weten inmiddels dat lachen heel gezond en goed voor je relatie is, maar hoe werkt lachen eigenlijk? Metro zette vijf feitjes voor je op een rij.

1 Je brein ‘timet’ je lachbui

Soms komt een lach op een heel onhandig moment, maar toch zijn die lachbuien beter gepland dan je zou denken. Neurowetenschapper Robert Provine stelt dat het geen toeval is dat je vaak aan het eind van een zin moet lachen, in plaats van er middenin. Je brein geeft namelijk de prioriteit aan taal en wil eerst focussen op wat er gezegd wordt, voordat het toegeeft aan de lachprikkel. Dat is ook waarom comedians altijd even wat ruimte na een zin laten, omdat de meeste mensen dan moeten lachen.

2 Een neppe lach wordt meteen opgemerkt

Je kunt nog zo goed zijn in net-alsof-lachen, maar je brein prikt daar meteen doorheen. Wanneer je iemand nep of geforceerd ziet lachen, activeert dat de mediale prefrontale cortex, een deel van je hersenen dat betrokken is bij cognitieve functies als het nemen van beslissingen en sociaal gedrag. Je hersenen gaan dan meteen aan de slag met het antwoord op de vraag waarom die persoon in hemelsnaam zo nep lacht – en hoe jij daarop moet reageren.

3 Kinderen en vrouwen lachen meer

Het is een heel deprimerende gedachte, maar wij volwassenen lachen eigenlijk veel te weinig. Gemiddeld lacht een mens 13 keer per dag, maar uit onderzoek blijkt dat kinderen tien keer meer lachen dan volwassenen. Ook tussen de seksen is er een verschil: vrouwen lachen iets meer dan mannen. Misschien zijn het dan toch de vrouwen die de meeste humor hebben…

4 Er bestaat zoiets als een ‘universele’ grap

Het is de heilige graal voor comedians: die ene grap waar iedereen om moet lachen. Tot nu toe is die nog niet gevonden, maar er bestaan wel degelijk situaties waar praktisch iedereen om moet lachen. En er is geeneens zoveel voor nodig: uit onderzoek blijkt namelijk dat (bijna) iedereen moet lachen bij het zien van een video waarin iemand moet lachen terwijl dit eigenlijk niet mag, zoals in een serieuze vergadering of tijdens een nieuwsuitzending.

Dat wij hierom moeten lachen heeft dan weer te maken met het feit dat lachen aanstekelijk werkt. Zelfs tijdens een hersenscan (een situatie die niet zo grappig is) was te zien hoe het brein reageerde op een lach, door de lachspieren in het gezicht klaar te maken voor gebruik.

5 Lachen is goed voor je geheugen

We weten inmiddels dat lachen heel gezond voor je is. Het maakt je gezonder, mooier en gelukkiger. Maar wist je dat het ook goed voor je geheugen is? Onderzoekers van de universiteit van Californië ontdekten dat mensen na een goeie lachbui beter zijn in dingen onthouden. Ze lieten twee groepen twee keer een test doen.

De ene groep mocht tussen de twee toetsjes een reeks grappige video’s kijken, de andere groep moest gewoon rustig blijven zitten zonder video’s. De groep die grappige filmpjes had gekeken, maakte de test de tweede keer 43 procent beter, tegen 20 procent bij de andere groep.

Mocht je deze feitjes alweer vergeten zijn: hier is een filmpje met grappige momenten. Als je deze tekst daarna nog een keer leest, kun je hem ongetwijfeld nog oprakelen tijdens de vrijmibo!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.