Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 13 okt 2016 / 07:55 uur

Aziatische olifantenfamilie gered met graafmachine

Een waterreservoir in het zuidwesten van China werd afgelopen dinsdag het toneel van een bloedstollende reddingsactie. Twee dagen lang zaten er drie Aziatische olifanten vast in het reservoir. Er moest een graafmachine aan te pas komen om de dieren te redden.

Zondagochtend kregen de lokale autoriteiten in de Yunnan-provincie een telefoontje met de melding dat er drie olifanten, twee volwassenen en een jong vastzaten in een waterreservoir.

Volgens de lokale autoriteiten is het aannemelijk dat het olifantenjong in het reservoir is gevallen en dat de volwassen olifanten het reservoir in zijn gegaan om het jong te redden. Vervolgens lukte het ze niet meer om eruit te klimmen.

Olifantspotters

Li Wen, het dorpshoofd van het dorp waar de olifanten in het nauw raakten, zegt dat dat reservoir vijf meter diep, vier meter breed en zeven meter lang is. Volgens hem leven er in het gebied ongeveer zeventig wilde Aziatische olifanten. Een aantal van hen hadden zich bij het reservoir verzameld in een poging hun soortgenoten te redden.

„In elk dorp in de omgeving wonen zogenaamde ‘olifantspotters’ die de lokale autoriteiten op de hoogte stellen wanneer er een olifant in gevaar is”, legt Wen uit aan China News. Dorpsbewoners hielden de olifanten in nood en de andere olifanten die zich hadden verzameld dan ook goed in de gaten terwijl reddingswerkers onderweg waren.

Moeilijke reddingsoperatie

Het was niet gemakkelijk om de drie olifanten uit het reservoir te krijgen. Het plan was om met behulp van een helikopter een pad van zandzakken in het reservoir te leggen, zodat de olifanten er zelf uit zouden kunnen klimmen. Hevige regenval gooide echter roet in het eten.

Door het slechte weer was het voor de reddingwerkers onmogelijk om de olifanten zondag te bereiken en ook een helikopter kon niet bij de dieren in de buurt komen. Maandag hadden de reddingswerkers meer geluk.

Happy end

Met gevaar voor eigen leven jaagden ze de groep olifanten bij het reservoir weg en konden ze met behulp van een graafmachine kon grond worden verplaatst. Dat was nodig omdat het water in het reservoir erg hoog was komen te staan door de hevige regenval.

Dinsdagochtend kon er met behulp van de helikopter eindelijk een pad met zandzakken gelegd worden. Onder begeleiding van de volwassen olifanten liep de baby olifant het reservoir uit via het pad. Ze werden eruit gelokt door een spoor van banen en ander voedsel. De drie dieren konden zich daarna weer bij hun kudde voegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aziatische olifantenfamilie gered met graafmachine
Sluiten