Inge Schouten
Inge Schouten Good vibes 12 sep 2016 / 12:39 uur

Zo voelt Solange Knowles zich tussen blanken

„Alsof iemand je vertelt ‘mevrouw, ga in de andere rij staan’ terwijl je op het vliegveld incheckt bij de eerste klas, nog voordat je je mond open kunt doen.” Actrice Solange Knowles, de jongere zus van Beyoncé, schrijft in een betoog op haar site hoe het voelt om als gekleurd persoon weggezet te worden als ‘ander’.

Knowles schrijft haar essay na een incident bij een concert van Kraftwerk in New Orleans. ‘Vier oudere, witte dames’ schreeuwden naar haar dat ze moest gaan zitten toen de actrice aan het dansen was. Er werd boos een limoen in haar richting gegooid. In haar betoog probeert ze uit te leggen waarom veel donkere mensen zich oncomfortabel voelen op plekken waar vooral blanken zijn.

https://twitter.com/i/status/775059929954525184

Knowles beschrijft uitvoerig het moment tijdens het concert. Een ongeloof is door de regels heen te lezen. „Je haalt diep adem. Je man vraagt rustig aan de groep vrouwen wie de limoen gooide. Een vrouw antwoordt: ‘Ik was niet de enige die verschrikkelijke dingen riep.’ Je beseft dat ze ergere dingen zeiden dan dat je gehoord hebt. Maar verrast ben je helemaal niet.”

Niet welkom zijn

Toch wil de artiest duidelijk maken dat ze helemaal geen hekel heeft aan blanke mensen. Als ze headlines leest als ‘Solange voelt zich oncomfortabel bij blanken’, dan zou ze die het liefst willen nuanceren. „Ik heb veel blanke vrienden” en „de helft van de gasten op mijn bruiloft was blank”. Ze heeft niets tegen blanken, maar ergert zich aan het gevoel dat veel blanken haar geven. „Je hebt niet het gevoel dat zij zwarte mensen niet mogen, maar zij zijn simpelweg een product van hun blanke suprematie en zij laten dat los op jou zonder daar zorgvuldig mee om te gaan.” Knowles krijgt vaak het gevoel dat ze er niet bij hoort, niet welkom is.

Immuun voor racisme

Op social media krijgt de actrice veel bijval. Zo zegt iemand dat beroemd zijn niet betekent dat je immuun bent voor racisme.

https://twitter.com/i/status/775064025772072960

Ook drijven velen de spot met haar gevoel van onbehagen. „Ga dan naar een rapconcert als je je niet op je gemak voelt bij blanken”, schrijft iemand op Twitter.

https://twitter.com/i/status/774481372991877120

Knowles sluit haar betoog toch positief af en denkt terug aan het moment van het concert. Hoe ze met haar haren heen en weer schudde en danste op de geweldige muziek in het bijzijn van haar dierbare geliefden. „Wij hebben dit opgebouwd.”

Reageer op artikel:
Zo voelt Solange Knowles zich tussen blanken
Sluiten