Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 21 sep 2016 / 07:26 uur

Wetenschappers maken ‘perfecte’ replica van dino

Wetenschappers van de universiteit van Bristol zijn er in geslaagd om een haast perfecte replica te maken van een dinosaurus. Het gaat om een 3D-model van de Psittacosaurus, die zo’n 120 miljoen jaar geleden tijdens het Krijt rondwandelde op de aarde.

Het team onder leiding van dr. Jakub Vinther baseerde hun model op een oud, maar goed bewaard gebleven fossiel uit China. „De huid is nog altijd heel goed, zo ook de melanine (organisch pigment in de huid, red.). Hierdoor konden we zelfs de kleurpatronen namaken”, zo legt hij uit aan Palaeo Cast. Doordat het kleurpatroon na te bootsen is, is dit model het meest realistische dat er ooit is nagemaakt van een dinosauriër.

Omgekeerde schaduwerking

Wat opvalt aan de kleur van de Psittacosaurus is dat hij van boven veel donkerder is dan van de onderkant. Dit verschijnsel noem je ook wel ‘omgekeerde schaduwwerking’, waardoor hij een stuk platter lijkt dan hij daadwerkelijk is. Hierdoor kon hij zich beter verschuilen voor vijanden.

De Psittacosaurus gold immers niet als een grote dino, zoals we die vaak zien in surrealistische films. De lengte van een volgroeide Psittacosaurus varieerde tussen de negentig en honderdzestig centimeter. Bovendien stond hij te boek als een planteneter. Op een perfect model van een gigantische levensbedreigende dino is het dus (gelukkig) nog even wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetenschappers maken ‘perfecte’ replica van dino
Sluiten