Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 30 sep 2016 / 13:57 uur

Syrische ‘sint’ smokkelt speelgoed naar kinderen

De Fins-Syrische ‘goedheiligman’ Rami Adham zet zijn veilige leventje op het spel voor Syrische kinderen. De man, die zelf zes kinderen heeft, smokkelt namelijk speelgoed naar Syrië om kinderen in het door oorlog verscheurde land blij te maken.

Sinds de burgeroolog in zijn land uitbrak, reisde de 44-jarige Adham al 28 keer heen en weer naar Syrië. „Deze kinderen verliezen hun jeugd en iedereen lijkt ze te zijn vergeten”, zegt hij tegen NBC News.

Begin deze maand waagde Adham de reis naar Syrië opnieuw, vanaf Turkije stak hij de grens over met honderden knuffels in zijn bagage. „De kinderen hebben steun aan een knuffel, voor hen is het meer dan een stuk speelgoed”, aldus de dappere vader. „Ik laat ze weten dat ik er altijd voor ze zal zijn”, gaat hij verder.

‘Vorm van therapie’

Adham werd geboren in Aleppo, maar woont al sinds 1989 met zijn vrouw en kinderen in Helsinki. Zijn kinderen schrijven briefjes voor de Syrische kinderen die hij bezoekt.

De man denkt dat hij de kinderen gelukkiger maakt met speelgoed dan met geld. „Geef een kind een bal of knuffel en ze kunnen wel duizend dingen verzinnen om ermee te doen. Het is een vorm van therapie.” Adham brengt naast het speelgoed ook medicijnen en voedsel voor de kinderen mee.

De ‘speelgoedsmokkelaar’ is ook een crowdfundingactie begonnen om geld op te halen voor de bouw van scholen aan de Turks-Syrische grens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Syrische ‘sint’ smokkelt speelgoed naar kinderen
Sluiten