Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 28 sep 2016 / 14:38 uur

‘Selfies hebben slechte invloed op liefdesrelaties’

Flink bezig geweest met het maken van selfies met je liefje afgelopen zomer? Niet zo’n goed idee, volgens onderzoekers. Een nieuwe studie met de lange werktitel The online ideal persona Vs. the jealousy effect: two explanations of why selfies are associated with lower-quality romantic relationships gaat dat waarschijnlijk uitwijzen. Dat meldt Science Direct.

Vertaald naar het Nederlands is de titel van het onderzoek ‘De online ideale persona vs. het effect van jaloezie: twee verklaringen waarom selfies worden geassocieerd met romantische relaties van lagere kwaliteit’. Het is een onderzoek van Amerikaanse bodem, waarbij gekeken wordt hoe ‘selfiemakers’ naar zichzelf kijken en hoe dit van invloed kan zijn op hun liefdesrelatie.

Social media

Het is een vervolgonderzoek van een studie waaruit blijkt dat hoe meer selfies een stel samen maakt, des te aannemelijker het is dat deze personen hun relatie als een van lagere kwaliteit beschouwen. Het gaat echter niet puur om het maken van selfies, maar ook om het gebruik van social media en het plaatsen van de selfies hierop.

In meerdere onderzoeken komt naar voren dat een neiging tot narcisme gelinkt wordt aan het maken van selfies. Uit het onderzoek blijkt ook dat het maken van meer selfies leidt tot het meer naar boven komen van narcistische trekjes. „Narcistische individuen nemen vaker selfies. Deze toename in ‘selfieproductie’ zorgt ervoor dat de persoon nog narcistischer wordt”, aldus onderzoeker Daniel Halpern in gesprek met Pacific Standard.

Dat is dus eerder onderzoek. De nieuwe studie, waarbij Halpern ook een van de onderzoekers is, richt zich meer op hoe dit gedrag een relatie beïnvloedt. Daarbij wordt gekeken naar twee factoren. De eerste is jaloezie, die voortkomt uit het delen van selfies van de partner en likes en reacties op die posts. De tweede is het idee dat iemand online een ideaalbeeld van zichzelf schept dat te veel verschilt van de werkelijkheid. Beide factoren zouden van slechte invloed zijn op een liefdesrelatie.

Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van een panelstudie, waarbij een groep proefpersonen op twee geplande momenten, een jaar van elkaar, onderzocht wordt op verschillende fronten. Uit eerder onderzoek bleek al dat het regelmatig maken van selfies niet goed is voor je seksleven. „Wie de hele tijd zichzelf op de voorgrond plaatst, doet dat ook in seksuele relaties. Die heeft niet echt aandacht voor de ander”, aldus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman afgelopen februari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Selfies hebben slechte invloed op liefdesrelaties’
Sluiten