Lisa.Vermeij
Lisa.Vermeij Good vibes 23 sep 2016 / 10:56 uur

Met deze tips vind je sneller een parkeerplek

Het zoeken naar een betaalbare parkeerplek zo dicht mogelijk bij je eindbestemming, kan nogal wat tijd kosten. Heb je eindelijk de file getrotseerd, kun je nog uren rondjes rijden in een parkeergarage om vervolgens te zien hoe een andere slimme automobilist net het laatste lege plekje kiest. Vervelend en zonde van je tijd. Volgens Andrew Velkey, professor psychologie aan de Christopher Newport University, kan het vinden van een parkeerplek in een parkeergarage een stuk efficiënter. Hij geeft drie slimme tips.

Het vinden van een goed parkeerplekje is niet alleen een kwestie van tijd besparen, het activeert ook het beloningssysteem in onze hersenen. „Je krijgt een gevoel van voltooiing, voldoening en overwinning, omdat je in je zoektocht ‘concurreert’ met anderen”, zegt professor Velkey tegen het Amerikaanse Today. En eerlijk is eerlijk, grote kans dat jij het gevoel van ‘ha, ik heb een plekje en jij niet’ herkent. Volgens de professor zijn er een paar simpele slimme trucjes waarmee je voortaan parkeersucces behaalt.

Kies een willekeurige rij

Je bent misschien geneigd om heel actief alle rijen af te rijden op zoek naar een plek zo dicht mogelijk bij de ingang. Maar op deze manier verlies je veel tijd, legt de professor uit. Het is effectiever om gewoon een willekeurige rij te kiezen en daar op zoek te gaan naar een plekje. Mannen schijnen deze strategie vaker toe te passen dan vrouwen.

Blijf wachten in plaats van rondjes rijden

Geduld is een schone zaak. Je kunt natuurlijk de hele tijd rondjes blijven rijden op zoek naar een plekje. Toch loont het volgens de professor om gewoon te blijven wachten tot iemand naar huis gaat, zodat je daarna razendsnel die plek kan innemen. De automobilisten die wachten hebben na vele observaties sneller een plekje dan mensen die rond blijven rijden.

Blijf kalm en wees vriendelijk

Iedereen kan bedenken dat het verstandig is om rustig en vriendelijk te blijven, maar Velkey stelt dat opdringerig gedrag ervoor kan zorgen dat een chauffeur er juist nog net iets langer over doet om zijn plekje te verlaten. Er ontstaat spanning als vele mensen vechten voor iets dat schaars is en mensen worden dan net dieren die vechten om een stukje voedsel. „Probeer er geen competitie van te maken en blijf rustig, dat werkt het beste voor iedereen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze tips vind je sneller een parkeerplek
Sluiten