Lisa.Vermeij
Lisa.Vermeij Good vibes 2 sep 2016 / 13:30 uur

Man wordt tijdelijk doof na eten van hete noedels

Foodvlogger Ben Sumadiwiria was op reis in Indonesië, toen hij in een restaurant ‘death noodles’ op de kaart zag staan. De 22-jarige chef die voor zijn YouTubekanaal Awesome Eats beats allerlei extreme eetuitdagingen aangaat, kon het niet laten om ‘s werelds pittigste noedels te proberen. Tijdens het eten ging het al snel mis.

De noodles zijn 4000 keer pittiger dan tabasco en worden niet voor niets ‘death noodles’ genoemd. Al na een paar happen begon Ben flink te zweten, hij werd rood en voelde zich duizelig. Daarna kon hij voor een paar minuten niets horen en vervolgens moest hij meerdere malen overgeven.

„Mijn lippen brandden enorm en ik kon niets voelen. Ik eet heel vaak pittig, maar dit gerecht was zeker het heetste wat ik ooit heb gegeten”, zegt Ben tegen Metro.UK. Het schijnt dat iedereen die de noedels eet uiteindelijk moet overgeven. Toch zijn er locals die het bordje noedels helemaal leeg kunnen eten.

https://www.youtube.com/watch?v=3yKWZwv4KUo

Verklaring doofheid

Volgens KNO-arts Eize Wielinga zou het kunnen dat het pittige eten een prikkeling heeft veroorzaakt in zijn slijmvlies. ,,Het pittige eten kan een zwelling boven in zijn keel hebben veroorzaakt, waardoor de ingang van de buis van Eustachius tijdelijk dicht kwam te zitten. In samenhang met een verkoudheid kan dit er voor zorgen dat je tijdelijk even slecht hoort, meestal tot zo’n 20 decibel minder,” zegt dr. Wielinga aan Metro. De KNO-arts vergelijkt het een beetje met een ‘vliegtuigoor’, door de hoge druk gaat je oor tijdelijk even dichtzitten waardoor je minder hoort.

Melk als redder in nood

Om af te koelen heeft Ben zijn hoofd onder de koude kraan gehouden. Nadat hij weer een beetje tot leven was gekomen, heeft hij een milkshake gedronken en een banaan gegeten. Een slimme keuze, want melk kan de redder in nood zijn als je pittig eten hebt gegeten.

Het gevoel dat je ervaart als je iets pittigs hebt gegeten, komt door de stof capsaïcine. Deze stof bindt zich in je mond aan de uiteindes van je zenuwcellen. Het zijn dezelfde receptoren die reageren op temperatuur en omdat je zenuwcellen geen oorzaken kunnen onderscheiden, krijg je een heet gevoel! Melk helpt om dit hete gevoel te verminderen. Water kun je beter bewaren voor later, omdat capsaïcine een olieachtige substantie is. Water en olie gaan niet samen, dus het water vloeit als het ware over de olie heen in plaats van dat het het hete spul wegspoelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Man wordt tijdelijk doof na eten van hete noedels
Sluiten