Wouter van Loon
Wouter van Loon Good vibes 15 sep 2016 / 20:00 uur

Koude douche? Dan ben je minder vaak ziek

Het is één van grootmoeders wijsheden: een koude douche is goed voor je afweersysteem. Nu blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) uit Amsterdam dat een koude douche inderdaad een positief effect heeft op je gezondheid. Volgens de onderzoekers beïnvloedt koud douchen inderdaad het afweersysteem, maar hoe precies is nog niet bekend.

Aan het onderzoek deden ruim duizend proefpersonen mee. Zij werden verdeeld onder vier groepen: een groep douchte normaal, de andere drie douchten dertig, zestig of negentig seconden koud. Iedereen hield zelf de tijd bij.

Minder ziek

De deelnemers gaven daarnaast op hoe vaak ze zich op hun werk ziek hebben gemeld, en hoe ze zich elke dag voelden. Dat deden ze tussen januari en april, omdat in de winter relatief veel mensen ziek zijn. De deelnemers zijn tot drie maanden na het einde van het experiment gevolgd.

De mensen die koud douchten waren 29 procent minder vaak ziek. Als ze ziek waren, voelden ze zich even beroerd als de mensen die warm hadden gedoucht, maar toch bleek het vaak minder ernstig: ze voelden zich sneller beter, en verschenen eerder weer op hun werk.

Meten in hersenen

Het gaat om oriënterend onderzoek – naar de onderliggende oorzaken moet nog vervolgonderzoek worden gedaan. De wetenschappers willen het effect van koud water op het lichaam gaan meten in de hersenen.

Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar koud douchen bij ‘normale’ mensen – bij sporters was het al langer bekend dat koud water het herstel van bijvoorbeeld spieren kan bevorderen. Wielrenners stappen daarom wel eens in een container met ijswater.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Koude douche? Dan ben je minder vaak ziek
Sluiten