Wouter van Loon
Wouter van Loon Good vibes 29 sep 2016 / 09:28 uur

Hoe de vrouw van dubbelspion D-Day bijna verraadde

Hij had er maandenlang over gedaan om de nazi’s ervan te overtuigen dat de geallieerde troepen niet in Normandië, maar in Calais zouden landen. De Spaanse vrouw van dubbelspion ‘Garbo’ had echter zo’n heimwee, dat ze op het punt stond de plannen te verraden aan de vijand.

Mislukte aanval

6 juni 1944: met een enorme dropping van paratroopers en een enorme landingsoperatie op de stranden van Normandië beginnen de geallieerde troepen de bevrijding van West-Europa. Maar het heeft maar een haar gescheeld, of de Duitsers hadden van de operatie geweten. Dat blijkt uit documenten die afgelopen week werden geopenbaard door Britse geheime diensten, schrijft The Independent.

Dat de aanval op D-Day geen eitje zou worden, dat weten de geallieerden wel. De nazi’s hebben een enorme verdedigingslinie opgebouwd, die de ‘Atlantikwall’ wordt genoemd. Britten probeerden twee jaar daarvoor al om de Franse havenstad Dieppe te veroveren, maar dat was op een catastrofe uitgelopen: de Duitse verdediging was te sterk.

Dubbelspion ‘Garbo’

De geallieerden willen daarom de Duitse troepen naar een plek lokken, zodat ze op een andere, verzwakte plaats kunnen aanvallen. Daarvoor schakelen ze de Spaanse dubbelspion Juan Pujol Garcia in, die de codenaam ‘Garbo’ krijgt.

Agent 'Garbo'. Foto: The National Archives

Garcia heeft dan al in zijn uppie al contact gelegd met de nazi’s, en gezegd dat hij voor hen wil spioneren. Daarop stapt hij naar de Britse geheime dienst MI5, en gaat voor de geallieerden werken. Hij weet het vertrouwen van de Duitsers te winnen – hij wordt zelfs onderscheiden met het IJzeren Kruis.

‘Garbo’ weet de Duitsers ervan te overtuigen dat de geallieerden in Calais zouden aanvallen. Niet onlogisch – het Kanaal tussen Engeland en Franrkijk is daar op z’n smalst. De Duitsers versterken hun verdediging in Calais, waardoor er een zwakke plek ontstaat in Normandië.

Vrouw met heimwee

Maar de vrouw van Garcia kan het project van haar man weinig schelen. Araceli Pujol Garcia is diepongelukkig in Londen, ze spreekt geen Engels, mist haar moeder, heeft heimwee naar haar geboorteland Spanje, en moet om veiligheidsredenen vooral binnen blijven.

De vrouw van 'Garbo'. Foto: The National Archives

In 1943 – een jaar voor D-Day – trekt ze het niet meer: ze wil haar moeder zien dreigt naar de Spaanse ambassade te stappen om de geheime informatie te verklappen – Spanje is een bondgenoot van Hitler.

Garbo bedenkt een list

Garbo bedenkt daarop een list: hij laat zich oppakken door de geheime dienst. Hij laat aan zijn vrouw vertellen dat hij van zijn operatie is gehaald vanwege zijn wanhopige vrouw, en dat hij toen woedend en met geweld heeft gereageerd. Mevrouw Garcia barst in tranen uit, en breekt helemaal als ze naar het gevangenenkamp wordt gebracht waar ze haar man met geschoren hoofd en in een gevangenispak ziet.

De vrouw van Garcia is weer in het gelid, en ‘Garbo’ kan verder met zijn werk. Met succes: na de landingen op D-Day weet hij nog twee maanden een pantserdivisie in Calais te houden, die wachten op een landing die nooit zou komen. Militaire experts denken dat de geallieerden het wel eens niet gered zouden kunnen hebben als ook die divisie had meegevochten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoe de vrouw van dubbelspion D-Day bijna verraadde
Sluiten