Wouter van Loon
Wouter van Loon Good vibes 8 sep 2016 / 15:40 uur

Hagedis eet kever, wordt opgegeten door slang

Wetenschappers in Duitsland hebben een heel bijzondere ontdekking gedaan: in een fossiel van 48 miljoen jaar oud is de gehele voedselketen in beeld gebracht. Het gaat om een fossiel van een slang, die een hagedis heeft gegeten. De wetenschappers hebben in de maag van de hagedis weer een kever gevonden.

Voorouder van de boa

Het fossiel is enorm gedetailleerd, waardoor zelfs de kever kon worden ontdekt, meldt Scientas. Doordat er zo veel details te zien zijn, weten de wetenschappers ook om welke dieren het precies gaat. De slang is een Palaeophython fischeri, de voorouder van de boa constrictor. Het gaat om een exemplaar van 103 centimeter lang. Gezien de lengte – hij is beduidend kleiner dan zijn soortgenoten – gaat het waarschijnlijk om een jongvolwassen dier.

Beeld: Krister Smith

Ook de hagedis is nog goed te onderscheiden. Dat is een Geiseltaliellus maarius – wie kent hem niet. Hij was ongeveer twintig centimeter groot. De ribben van de slang liggen over die van de hagedis heen, waardoor zeker is dat de slang hem had opgegeten voor die stierf.

Unieke vondst

Omdat ook het fossiel van de hagedis zo gedetailleerd is, denken de wetenschappers dat de slang is gestorven vlak nadat die de hagedis heeft opgegeten. Hij is daarna naar de bodem van het Messelmeer gezonken. Daar worden wel vaker fossielen gevonden.

De kever is niet zo goed bewaard gebleven. We weten daarom niet om wat voor soort het gaat. Maar het is desondanks een bijzondere ontdekking: tot nu toe werden alleen fossielen van hagedissen met resten van planten in hun maag aangetroffen. Nu weten we dus dat hagedissen destijds ook kevers aten.

Het is uniek dat de voedselketen zo gedetailleerd in een fossiel bij elkaar komt. Wereldwijd is er pas één keer een soortgelijke vondst gedaan: een fossiel van een 280 miljoen jaar oude haai.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hagedis eet kever, wordt opgegeten door slang
Sluiten