Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 19 sep 2016 / 20:17 uur

Eindelijk bewezen: Bier maakt mensen socialer

Even jezelf moed indrinken voordat je op je ‘target’ afstapt in de kroeg, het helpt echt. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitätsspital in Basel, die het vaak vermoede principe eens ging testen bij een groep van zestig mensen – dertig mannen en dertig vrouwen.

Zowel nadat ze bier met en bier zonder alcohol hadden gedronken, werden er wat testjes afgenomen bij de deelnemers. Het ging hierbij onder meer om een gezichtherkenningstest, een empathietest en een opwindingstest. Het verlangen om bij anderen te zijn en om te praten in een gezellige open omgeving was groter na het consumeren van alcoholhoudend bier. Daarbij komt nog dat het effect bij vrouwen groter was dan bij mannen.

Snellere toename

Professor Wim van den Brink probeert het verschil tegenover Scientas te verklaren. „Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen, maar dat kan te maken hebben met het feit dat bij vrouwen het alcoholpromillage in het bloed sterker toeneemt na het drinken van dezelfde hoeveelheid bier. Het effect van alcohol kan iedere keer anders zijn, afhankelijk van of de hoeveelheid alcohol in je bloed toeneemt of afneemt.”

Overigens zijn er nog andere effecten verbonden aan bier met alcohol. Zo herken je vrolijke gezichten sneller, je – vooral als je doorgaans niet zo meelevend bent – krijgt meer empathie voor anderen en seksueel getinte foto’s kregen een hogere waardering. Opvallend genoeg was de drang naar seks in beide situaties hetzelfde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eindelijk bewezen: Bier maakt mensen socialer
Sluiten