Wouter van Loon
Wouter van Loon Good vibes 24 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

De mooiste vrouwen van Nederland over schoonheid

Elk jaar wordt er een jonge vrouw verkozen tot ‘s lands allermooiste: zij mag zich een jaar lang Miss Nederland noemen. Maandag is het opnieuw zo ver. De kandidaten hebben zo hun eigen kijk op schoonheid.

Dat blijkt uit een gesprek dat NRC had met drie van de twaalf kandidaten én de Miss Nederland 2015. Zij blijken niet per se naar uiterlijk te kijken – schoonheid zit vooral van binnen.

Ben ik dit wel?

De mooiste vrouwen van Nederland over schoonheid
Zoey Ivory van der Koelen . Foto: ANP

De vrouwen proberen zich zo weinig mogelijk aan te trekken van het schoonheidsideaal. „Toen ik op de middelbare school zat begon Facebook, later kreeg je Instagram. Iedereen probeert een beeld van perfectie neer te zetten, daar kun je niet tegenop", vertelt Zoey Ivory van der Koelen (23), één van de kandidaten voor de verkiezing van dit jaar.

„De maatschappij maakt je wijs dat iedereen in maatje 36 moet passen maar ik denk dat iedereen iets anders mooi vindt", vult medekandidate Shauny Bult (25) aan. „Ik voel me fijn zoals ik er uitzie; mijn vader zegt: kun je niet wat aankomen, het modellenbureau zegt: kan er nog wat af. Ik snap dat jonge meisjes er op een bepaalde manier uit willen zien, maar dat is een fase. Als ze ouder worden denken ze: wil ik dit wel, ben ik dit wel."

De mooiste vrouwen van Nederland over schoonheid
Shauny Bult. Foto: ANP

Mooi en oppervlakkig

Het eerste wat in Bult opkomt als haar gevraagd wordt wat zij mooi vindt: „Persoonlijkheid, waarden en normen, intelligentie, levenservaring. Als een mooi iemand heel oppervlakkig is valt voor mij het plaatje uit elkaar."

„Angelina Jolie is superknap maar ook superslim en ze zet zich in om de wereld beter te maken", vertelt Jessie Jazz Vuijk (21), die de verkiezing in 2015 won, aan de krant. „Ik vind het schrikbarend hoe de hele wereld iemand als Kim Kardashian adoreert. Jonge meisjes worden daar nu erg door beïnvloed. Ik ben ook geen engel, maar ik ga geen hype opzetten dat iedereen een dikke kont moet hebben."

Jessie Jazz Vuijk
Jessie Jazz Vuijk. Foto: ANP Foto: ANP

„Ik vind het niet per se lelijk, maar wel zonde als mensen zichzelf verstoppen door onzekerheid", aldus Van der Koelen. Ook Tiffany van der Zon (28) kijkt vooral naar persoonlijkheid: „Als iemand een naar persoon is, dan vind ik hem lelijk. Lelijke kenmerken zijn ook dingen die karakteristiek zijn. Het kan mooi zijn omdat het heel erg de persoon maakt."

Gepest: te dun, te dik

Niet dat de dames helemaal niets met uiterlijk hebben. Ook zij waren vroeger onzeker over hun uiterlijk – werden er soms zelfs om gepest. Zoals Vuijk. „Ik was vroeger heel erg dun. Op de basisschool werd ik daarmee gepest, er werden ballen op me gegooid, liedjes over me gezongen. In de puberteit vond ik het lastig om zo dun te zijn – alle andere meiden waren al voorzien." Ook Van der Zon werd „heel erg gepest": „Ik was best stevig, gewoon te zwaar."

De mooiste vrouwen van Nederland over schoonheid
Tiffany van der Zon. Foto: ANP

Het allermooist, zo vinden de vrouwen, ben je als je jezelf blijft. „Je moet zelf weten wat je laat doen", zo zegt Vuijk over plastische chirurgie, „maar op je puurst ben je het mooist." Bult: „Als het echt een levensverbetering is, bijvoorbeeld je hebt geen borsten en voelt je niet vrouwelijk en laat een bescheiden cupmaat bij zetten, oké. (…) Als je zo obsessed bent met hoe je eruit ziet dat je in een gezond lijf gaat snijden – sorry, daar ben ik geen fan van."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De mooiste vrouwen van Nederland over schoonheid
Sluiten