Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 19 sep 2016 / 10:05 uur

Ban boerkiniverbod wassen neus: moslima’s weggekeken

De Franse Raad van State bepaalde onlangs dat het boerkiniverbod in Frankrijk opgeheven diende te worden. Daarmee zijn moslima’s echter nog niet vrij om in boerkini op Franse stranden te vertoeven. Een Australische moslima vertelt hoe haar onlangs werd verzocht een strand aan de Franse Riviera te verlaten. Dat meldt Yahoo News.

https://www.youtube.com/watch?v=wFtcF6ilz_o

De 23-jarige Zeynab Alshelh reisde af naar Europa om solidariteit te tonen met lokale moslima’s. Ze nam boerkini’s mee in de Franse nationale kleuren, die ze daar wilde uitdelen. Beelden van Channel 7 tonen dat Fransen ze verzochten het strand te verlaten. Een man dreigde anders de politie in te schakelen. En dat terwijl het boerkiniverbod in augustus van dit jaar werd overruled door de Franse Raad van State.

Verbod op boerkini

Verschillende burgemeesters stelden een verbod in op de zwemkleding na de terreuraanslag in juli in Nice, omdat ze het zagen als een symbool van islam dat als provocerend kan worden ervaren. Aheda Zanetti, ontwerpster van de boerkini, liet in een verklaring weten dat de boerkini juist een symbool is van vrijheid en een gezonde levensstijl, niet van onderdrukking. De boerkini is zwemkleding die alles bedekt, behalve gezicht, handen en voeten.

Alshelh besloot na alle commotie naar Europa af te reizen om meer te weten te komen over de situatie en om te zien of ze iets kon doen om lokale moslima’s te helpen. Channel 7 toonde zondag beelden van een man die dreigde de politie te bellen als ze het strand in Villeneuve-Loubet niet zouden verlaten.

Niet blij met moslima’s in boerkini

Andere strandgangers gebaarden de vrouwen weg te gaan of plaatsten afkeurende opmerkingen: „Ze waren niet blij dat we daar waren”, vertelt Alshelh, die zich flinke zorgen maakt. „Dit begint nu op het strand, maar God mag weten waar dit eindigt. Ik vind het belachelijk.”

Volgens Alshelh is het onjuist dat mensen denken dat moslimvrouwen die haar en gezicht bedekken, worden onderdrukt: „Het is een symbool van mijn geloof, van mijn religie, van islam. Naar buiten gaan met een hijab helpt mensen te focussen op het innerlijk in plaats van het uiterlijk”, legt ze uit.

Boerkaverbod

In 2010 was Frankrijk het eerste Europese land waar het dragen van een boerka op een publieke plek verboden werd. Een wet uit 2004 verbiedt het dragen van religieuze symbolen op scholen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ban boerkiniverbod wassen neus: moslima’s weggekeken
Sluiten