Zoë Boven
Zoë Boven Good vibes 11 aug 2016 / 14:04 uur

Zo geef je fooi in 7 populaire vakantielanden

Je bent het koude, grijze Nederland ontsnapt en zit op een terras in Spanje een liter sangria weg te slurpen. Alles is in kannen en kruiken, totdat de ober de rekening presenteert. Want hoeveel fooi geef je de vriendelijke man die jou op je wenken heeft bediend?

Bijna de helft van de Nederlanders heeft geen idee. Meer dan een kwart voelt zich hier zelfs ongemakkelijk over. Dat blijkt uit een onderzoek van Skyscanner onder meer dan 1.000 Nederlanders.

De hoogte van fooi verschilt per situatie en per land. In Amerika heeft het soort drankje dat je bestelt bijvoorbeeld al invloed op de fooi en in Thailand en Kroatië kan het omrekenen naar de juiste munt nog wel eens voor problemen zorgen. Maar ook in landen dichterbij huis, zoals België en Italië weet niet iedereen hoeveel geld hij het personeel bij een restaurant moet toeschuiven.

Om dit reisongemak te verhelpen, is er een fooiengids gemaakt voor tien van de meest populaire vakantiebestemmingen van Nederlanders.

Algemene tips

Zit jouw vakantieland er niet tussen? Niet getreurd. Reisblogger Sabine de Witte bezocht meer dan 150 landen en heeft nog wat algemene tips:

1. Check de bon. Als hier ‘service charge’ of iets dergelijks opstaat, dan zit de fooi bij het totaalbedrag inbegrepen en hoef je dat niet apart te geven.

2. Zorg voor kleingeld. Koop op het vliegveld bij aankomst bijvoorbeeld iets kleins zoals kauwgom of water en betaal met briefgeld. Het wisselgeld kun je makkelijk gebruiken om een fooi geven als dat nodig is.

3. In Zuid-Amerika hebben ze fooi het liefst in dollars of euro’s, maar in landen als Argentinië kun je geen dollars krijgen en is het voor personeel dus ook lastiger wisselen.

4. Ook handig om rekening mee te houden: in Islamitische landen is het geven van fooi de taak van de man.

5. Als je het niet zeker weet: met 10 procent zit je bijna altijd goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zo geef je fooi in 7 populaire vakantielanden
Sluiten