Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 3 aug 2016 / 06:57 uur

Vrouw bevalt op 63e van eerste kind

Een vrouw uit de Australische staat Tasmanië is op 63-jarige leeftijd voor het eerst moeder geworden. Daarmee is ze de oudste ‘kersverse moeder’ ooit in het land. De baby werd op 1 augustus na 34 weken zwangerschap geboren via een keizersnede, zo meldt Yahoo News.

Zwangerschap

Na jaren van mislukte IVF-procedures werd de vrouw uiteindelijk zwanger met behulp van een embryo afkomstig van een buitenlandse donor. De moeder, wier partner 78 jaar is, en haar dochter herstellen nu in een ziekenhuis in Melbourne van de bevalling.

Het vorige Australische record werd in 2010 gevestigd door een vrouw die haar eerste baby op 60-jarige leeftijd kreeg. ‘s Werelds oudste moeder is nog altijd de Roemeense Adriana Iliescue, die in 2005 op 66-jarige leeftijd haar eerste kindje kreeg.

Kritiek

Hoe mooi het ook is voor de moeder, niet iedereen is even enthousiast over het nieuwtje. Zo liet de Australische verloskundige Michael Gannon via Twitter blijken de bevalling van de vrouw ‘waanzin’ te vinden: „Kind begint haar leven op NICU (Neonatale Intensive Care Unit red.). Iemand nagedacht over haar tienerjaren? Egoïstisch, fout”, zo liet hij weten.

Tegenover The Herald Sun was ook professor Gab Kovacs van Monash University kritisch. Volgens hem weigeren ‘verantwoordelijke’ IVF-klinieken vrouwen boven de 53 jaar te behandelen, omdat die leeftijd het „eind van een natuurlijke zwangerschap” zou markeren: „Dat kind moet de komende twintig jaar in de gaten worden gehouden, en de mogelijkheid bestaat dat ze dat niet eens haalt. Onze lichamen zijn niet gemaakt om na onze zestigste nog kinderen te krijgen.”

Reageer op artikel:
Vrouw bevalt op 63e van eerste kind
Sluiten