Remco Visser
Remco Visser Good vibes 10 aug 2016 / 17:30 uur

Trend in Tsjechië: IJsje van stinkkaas

Een ijsje gemaakt van een traditionele stinkkaas blijkt een verrassende hit in het kleine Tsjechische stadje Lostice. De bizarre traktatie vliegt inmiddels over de toonbank.

Tvaruzek, or Tvaruzky in meervoud, is een volwassen, gelige kaas met een sterke smaak en geur die meestal wordt gegeten met brood, eventueel uien en, onvermijdelijk in Tsjechië, bier. „Veel mensen denken dat het zout zal zijn, maar het is echt een vrij zoet ijs met een Tvaruzky-kaassmaak”, zei café-eigenaar en ijsmaker Roman Cincara.

Cincara voegt suiker en andere ingrediënten toe om de sterke kaassmaak in balans te brengen en de penetrante geur wordt bovendien enigszins onderdrukt door de lage temperatuur. Hij heeft inmiddels een patent aangevraagd voor zijn recept. Zijn café in de oostelijke stad Lostice verkocht afgelopen weekend alle vierhonderd porties.

Streekproduct

Tvaruzky wordt in de oostelijke regio Olomouc al geproduceerd sinds de vijftiende eeuw. Het kreeg de status van „beschermde geografische aanduiding” van de Europese Unie in 2010.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trend in Tsjechië: IJsje van stinkkaas
Sluiten