Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Good vibes 8 aug 2016 / 17:04 uur

Nieuw shirt laat zien of je vervuilde lucht inademt

Het is één van de grootste nadelen van de grote stad: er is heel veel vervuilde lucht. Uitlaatgassen zijn de normaalste zaak van de wereld geworden, maar hoe vervuild is jouw omgeving? Hoeveel gevaarlijke stoffen adem jij eigenlijk in?

Als je gewoon over straat loopt, heb je eigenlijk geen idee hoe vervuild de lucht is die je inademt. Dat is logisch, want je loopt waarschijnlijk niet de hele dag met een speciale meter voor je neus. Industrieel ontwerper Nikolas Bentel vindt het echter belangrijk dat je wel elk moment van de dag kunt weten hoe vervuild jouw omgeving is en verwerkte dit in een alledaags product: kleding.

Drie soorten

De onzichtbare luchtvervuiling wordt zichtbaar gemaakt in de t-shirts en truien van Nikolas. Hij ontwierp drie verschillende soorten ‘Aerochromics’, ze reageren allemaal op een ander soort vervuiling. Eén van de drie reageert op algemene luchtvervuiling, de tweede reageert op koolmonoxide en de derde verkleurt als er radioactieve stoffen in de buurt zijn.

In een schone, ongevaarlijke omgeving zijn de truien en shirts gewoon zwart, maar in een vervuilde omgeving verandert dat. Als er sprake is van ernstige vervuiling of veel radioactiviteit verschijnen lichtere vlekken of rondjes.

Sensoren

De shirts zouden van kleur veranderen door een sensor aan de voor- en achterkant van de kleding. Als zo’n sensor een gevaarlijke hoeveelheid stof signaleert, verandert je shirt van kleur en weet je dat je niet gezond bezig bent.

Volgens de ontwerper hebben we met zo’n shirt een soort ‘zesde zintuig’ die ons voor veel kwaads kan behoeden. Je moet er wel wat voor over hebben, de truien kosten zo’n 450 euro per stuk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw shirt laat zien of je vervuilde lucht inademt
Sluiten