Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Good vibes 24 aug 2016 / 18:51 uur

Mogelijk leven bij buurmanster van de zon

Is er leven op Pluto? Die kans lijkt vooralsnog wat klein. Maar rond de dichtstbijzijnde ster van de zon draait een planeet waar misschien vloeibaar water stroomt. Als dat inderdaad zo is, kan het weleens de beste kans op buitenaards leven tot nu toe zijn. En dat zelfs op ‘steenworp’ afstand van onze planeet.

Bewijs voor leven

De ontdekking werd gedaan door een groep sterrenkundigen die de vondst deze woensdag bekend maakten. De planeet verschilt niet veel van die van ons; hij is iets groter dan de aarde en heeft ongeveer dezelfde samenstelling. De temperatuur op de planeet zorgt ervoor dat vloeibaar water zelfs mogelijk is.

De planeet zit daarom in een zogenoemde leefbare zone. „Hij zal een belangrijk doel zijn in de jacht op bewijs voor leven op andere plekken in het heelal”, aldus de onderzoekers.

Hoewel de planeet aan die van ons doet denken, zal het klimaat wel anders zijn en heeft hij in tegenstelling tot de aarde waarschijnlijk geen seizoenen. Ook zal hij blootgesteld worden aan veel meer uv-straling dan wij hier gewend zijn.

Proxima b

De planeet heeft de naam Proxima b gekregen. Hij draait rond Proxima Centauri. Die ster staat op slechts vier lichtjaar van de aarde, maar is niet met het blote oog te zien. Wetenschappers zijn al een tijdje aan het uitrekenen of een missie naar de ‘ruimtebuurman’ mogelijk is. Die zou over een jaar of twintig moeten vertrekken. Dankzij nieuwe technologieën zou een sonde razendsnel kunnen vliegen en maar een jaar of dertig nodig hebben om de ster te bereiken.

Meer planeten

Sterrenkundigen zijn al vrij lang op zoek naar planeten die op onze aarde lijken. In januari 2015 vonden Amerikaanse onderzoekers al acht planeten die eventueel leven kunnen bevatten. Een planeer moet op zo’n afstand van zijn ster staan dat er vloeibaar water op het oppervlak kan voorkomen. Anders wordt een planeet niet als bewoonbaar beschouwd. In ons zonnestelsel valt alleen Mars binnen die bewoonbare zone.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mogelijk leven bij buurmanster van de zon
Sluiten