Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 16 aug 2016 / 13:40 uur

Moeder vindt zus van adoptiedochter via Facebook

Een meisje dat al haar hele leven in een weeshuis in China leefde, is dankzij een Facebookpost herenigd met haar zusje, dat eerder al wel een adoptiegezin vond. Dat meldt ITV.

Zussen in weeshuis

Shen Xiaoyan (13) werd geboren met een hersenverlamming en zat al haar hele leven in een weeshuis in de Chinese stad Shenzhen. In januari van dit jaar besloot een Amerikaanse medewerkster van het weeshuis haar foto te delen op een Facebookpagina voor mogelijke adoptieouders, in de wetenschap dat Shen in augustus 14 jaar oud zou worden en dan niet meer in aanmerking zou komen voor overzeese adoptie.

Vervolgens gebeurde iets bijzonders: de Amerikaanse Lisa Lumpkins (43), moeder van zes die al vier Chinese kinderen adopteerde, zag de foto. Direct vielen haar de overeenkomsten op tussen het meisje en haar dochter Shen Huamei, die nu Aubery heet. Ze besloot toestemming te vragen voor een DNA-test. Daaruit bleek dat de twee meisjes zussen zijn.

Aubery en Shen Xiaoyan, in het Engels Avery genoemd, bleken in hetzelfde weeshuis terecht te zijn gekomen, zonder dat bekend was dat ze zussen waren. Nadat de familie Lumpkins erachter kwam dat het zusje van Aubery nog in China zat, wilden ze maar een ding: Avery naar de Verenigde Staten halen. Slechts twee dagen voor Avery 14 jaar werd, was er groen licht: ze kon worden geadopteerd door de familie Lumpkins.

Weeskinderen in China

Volgens de laatste schattingen leven in China ruim 500.000 weeskinderen, waarvan zo’n 20 procent woont in een van de ongeveer 800 staatsgestuurde instanties. De voornaamste reden dat kinderen worden achtergelaten, is armoede.

Tien jaar geleden waren de weeshuizen in China vooral gevuld met gezonde kinderen. Door de toen heersende eenkindpolitiek en de behoefte aan een zoon, werden veel gezonde meisjes achtergelaten. Nu zitten er vooral veel kinderen in de weeshuizen die een aandoening hebben, zoals het Syndroom van Down of hersenverlamming. De gezonde kinderen in de weeshuizen worden vrij snel geadopteerd, ofwel binnen China ofwel door ouders uit westerse landen, met name de Verenigde Staten.

Avery zal snel op een vlucht naar de Verenigde Staten stappen, waar ze zal worden herenigd met haar zus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moeder vindt zus van adoptiedochter via Facebook
Sluiten