IngelisedeVries
IngelisedeVries Good vibes 8 aug 2016 / 10:15 uur

Mannen leggen conflict vaker bij dan vrouwen

Mocht je als man een conflict hebben met een andere man, dan is de kans groter dat je het goedmaakt dan wanneer een vrouw ruzie heeft met een vrouw. Dat meldt Scientias op basis van een nieuw onderzoek. Mannen zijn sterker geneigd het goed te maken.

Tijdens tientallen tennis-, tafeltennis-, badminton-, en bokswedstrijden analyseerden wetenschappers mannen en vrouwen. Wat er tijdens de wedstrijden gebeurde was in dit geval niet interessant, wat erna gebeurde echter wel. Na de wedstrijd ontmoeten de twee kandidaten elkaar namelijk buiten het strijdtoneel en is te zien hoe ze op elkaar reageren. Bijvoorbeeld of de mannen of vrouwen elkaar de hand schudden. Van de lichaamstaal is volgens de wetenschappers veel af te lezen.

Lichamelijk contact

Zo komen ze tot de conclusie dat er grote verschillen zijn tussen de mannen en vrouwen die tegen elkaar strijden. Iedereen gaf elkaar na de wedstrijd een hand. Alleen gebeurt het bij mannen veel vaker dat er naast de gebruikelijke handdruk meer lichamelijk contact is, zoals een hand op de arm of ergens anders op het lichaam. Bij 52,5 procent van de wedstrijden tussen mannen kwam dat voor, bij vrouwen was dat slechts in 20 procent van de wedstrijden zo.

Samenwerken

Bij mannen komt het alleen veel vaker voor dat de winnaar met zijn arm het lichaam van de verliezer aanraken, zo’n 42,5 procent. Bij vrouwen is dat slechts 12,5 procent. Winnende mannen raken de arm van de verliezer zo’n 22,5 procent van de gevallen aan, waar vrouwen dat slechts 2,5 procent van de keren doen. Over het algemeen komen mannen na de wedstrijd vaker met elkaar lichamelijk in contact dan vrouwen.

Mannen doen dus meer hun best dan vrouwen om het na de strijd weer bij te leggen met hun tegenstander. Volgens de wetenschappers is dat omdat mannen zich ervan willen verzekeren dat ze in de toekomst weer samen kunnen werken.

Succesvol

Waarschijnlijk komt dit voort uit de evolutie, mannen zochten vroeger vooral aansluiting bij andere mannen. Hierdoor zouden er met enige regelmaat conflicten zijn. Maar omdat er samengewerkt moet worden om te overleven, legden de mannen het sneller bij.

Deze conclusie zou ook kunnen verklaren waarom mannen over het algemeen succesvoller zijn dan in het bedrijfsleven. Conflicten tussen vrouwen blijven vaak lang tussen ze instaan, terwijl mannen het snel bijleggen. Een conflict tussen twee mensen kan een samenwerking lastig of zelfs onmogelijk maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mannen leggen conflict vaker bij dan vrouwen
Sluiten