IngelisedeVries
IngelisedeVries Good vibes 31 aug 2016 / 15:54 uur

Kroeg wil gestolen spook terug

Als er wat wordt gestolen uit je kroeg, is het logisch dat je dat terug wil. De kroeg Ye Olde Man and Scythe in de Engelse stad Bolton wil heel graag het spook James Stanley terug dat uit het pand gestolen zou zijn. De Chinese kunstenaar Lu Pingyuan zou de diefstal op zijn kerfstok hebben.

De kunstenaar zou het plasma in een fles hebben gestopt. De fles is nu te zien op een expositie in het Centrum voor Moderne Chinese Kunst in Manchester. Lu Pingyuan was zó gefascineerd door het spook, dat hij vanuit Shanghai een ticket naar Manchester boekte om het spook te vangen.

Obsessie

Hij volgde in de kroeg vervolgens het spook naar het toilet om een ritueel in gang te zetten waarmee hij het spook kon vangen. „Ik was enorm gefascineerd door de legende, het spook bleef in de mensenwereld na zijn onthoofding”, zegt hij tegen Bolton News. Maar nu is kroegbaas Richard Greenwood boos, hij wil Stanley terug. Greenwood mist zijn aanwezigheid en eist dat het spook terugkomt.

Om die reden heeft Greenwood een brief geschreven naar Pingyuan. „Ik had graag eerder geweten van je actie en de expositie voordat James Stanley uit Bolton werd meegenomen”, schrijft hij. „Hij hoort bij deze stad en kroeg. Ik vind dat James Stanley’s geest in Bolton moet blijven om de natuurlijke gang van zaken in Ye Olde Man and Scythe te behouden.”

Thuis

„Dat gezegd hebbende, ben ik wel van mening dat je expositie de wereld over moet zodat heel veel mensen deze kunnen zien. En ik wil bijdragen aan de expositie zolang dat nodig is. Als James aan het eind van de expositie maar thuiskomt.”

De pub waar James stamgast is, werd in 1251 opgericht en is de op vier na oudste pub van Engeland. Spook James zat bij de cavalerie tijdens de Engelse Burgeroorlog. Zijn familie was van origine de baas van de kroeg. Volgens de legende spendeerde James de laatste paar uur van zijn leven in de kroeg voor hij in 1651 werd onthoofd. De stoel waarin hij die laatste uren zat, staat nog steeds in de pub.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kroeg wil gestolen spook terug
Sluiten