Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 18 aug 2016 / 09:45 uur

Kankerpatiënt (17) gaat viral met foto’s zonder haar

Uitval van haar is vaak een heel traumatische gebeurtenis voor vrouwen met kanker. Ook de Amerikaanse Andrea Sierra Salazar dacht dat ze zich nooit meer mooi zou voelen zonder haar, maar met een fotoshoot bewijst ze dat je geen bolle haardos nodig hebt om glamorous te zijn.

„Kanker weerhoudt me er niet van een prinses te zijn”, schrijft de 17-jarige Andrea bij haar tweet, die inmiddels al bijna 100.000 keer is geretweet. Op de foto’s ziet de Texaanse er prachtig uit in een grote jurk, zelfs al heeft ze geen haar meer.

Zelfvertrouwen

Begin dit jaar ontdekte Andrea een bultje in haar nek, en vanaf toen ging het snel. Ze bleek lymfeklierkanker te hebben en kreeg meteen chemobehandelingen. Hierdoor viel haar haar uit, een ramp voor de mooie Andrea die altijd modellenwerk had gedaan. „Voor de chemo was ik heel zeker van mezelf”, vertelt ze aan Buzzfeed. „Toen mijn haar uitviel kon ik niet meer normaal in de spiegel kijken, mijn zelfvertrouwen was weg.”

Ze kreeg de mogelijkheid om model te staan voor een pruikenlijn, maar ook dat kon haar zelfvertrouwen niet opkrikken. Toen bood fotograaf Gerardo Garmendia aan om haar zonder pruik op de gevoelige plaat vast te leggen. „Ik kon me niet voorstellen dat ik me zonder pruik mooi zou voelen”, vertelt Andrea, die lang twijfelde of ze het wel moest doen.

Echte schoonheid

Toch bleek juist de beslissing haar pruik af te doen, een die haar het zelfvertrouwen terug gaf. Andrea deelde de foto’s om meisjes met kanker in haar ziekenhuis een hart onder de riem te steken, maar de kiekjes gingen al snel het internet over. „Fysieke kenmerken als dik haar of lange benen zeggen niets over wie je van binnen bent”, besluit ze. „Het mag dan aan een ideaalbeeld voldoen, maar voor mij is dat geen echte schoonheid.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kankerpatiënt (17) gaat viral met foto’s zonder haar
Sluiten