Remco Visser
Remco Visser Good vibes 19 aug 2016 / 09:48 uur

Caféweetje: Wat gebeurt er als je nooit uit bed komt

Het is vandaag vrijdag en dus staan we vlak voor het weekend. Dat betekent voor veel mensen lekker twee dagen uitslapen, om je dan maandag weer uit bed te mogen slepen. Het lijkt dan ook een enorm fijn idee om gewoon de rest van je leven te kunnen blijven liggen, maar schijn bedriegt.

De heren van Youtube-kanaal Life Noggin gingen op onderzoek uit, en kwamen tot de teleurstellende conclusie dat een leven lang in bed blijven liggen echt geen optie is. Het menselijk lichaam is daar namelijk absoluut niet voor gemaakt en het liggende bestaan zou dus al gauw leiden tot behoorlijk ernstige complicaties.

Zo neemt je spierkracht logischerwijs af, maar daalt ook het zuurstofgehalte van je bloed. Hierdoor word je – hoe tegenstrijdig het ook klinkt – juist sneller moe. Bovendien ben je veel vatbaarder voor nierstenen en longontstekingen, plus nog een heleboel andere ongemakken.

Onderzoek

Sterker nog: zelfs ‘maar’ 70 dagen blijven liggen heeft al flinke consequenties, zo bleek uit eerder onderzoek van NASA. Zij betaalde vorig jaar 18.000 euro aan de Amerikaanse Andrew Iwanicki om 70 dagen liggend in bed door te brengen. Die had vervolgens twee weken nodig om na die periode weer helemaal de oude te worden.

Wees dus maar blij dat je vanochtend gewoon op moest staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Caféweetje: Wat gebeurt er als je nooit uit bed komt
Sluiten