Kasper Hermans
Kasper Hermans Good vibes 18 jul 2016 / 15:42 uur

Vogel vliegt in een ruk van Canada naar de Waddenzee

In een vlucht zesduizend kilometer overbruggen. Het lijkt iets wat vliegtuigen doen, maar ook vogels kunnen het. Een kleine kanoet vloog onlangs in een ruk van Canada naar het Waddengebied, zo melden onderzoekers van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee.

Het vrouwtje werd in april gevangen en kreeg vervolgens een prototype van een microsatellietzender om haar poot. Kort nadat ze werd vrijgelaten vloog ze al in een dag van Terschelling naar IJsland. Onlangs maakt ze het dus nog even wat bonter.

Slechts zestig uur had ze nodig om de vierduizend kilometer te overbruggen. „Met deze vlucht heeft Paula een aantal belangrijke theorieën bevestigd”, vertelt onderzoekster Eva Kok tegen RTV Noord-Holland. „Op basis van radarwaarnemingen op Groenland en van geringde vogels hadden we wel de nodige vermoedens over de manier waarop kanoeten vanuit de Waddenzee naar en van hun broedgebieden in noordoost Canada trekken, maar deze ene zendervogel heeft dat nu echt hard gemaakt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vogel vliegt in een ruk van Canada naar de Waddenzee
Sluiten