Steven Musch
Steven Musch Good vibes 20 jul 2016 / 16:00 uur

Onzichtbaarheid is volgens wetenschap niet ver weg

Het lijkt misschien onwerkelijk, maar de ontwikkeling van een onzichtbaarheidsmantel is niet eens zo ver weg. Nu bestaat een mantel, zoals die van Harry Potter, nog niet, maar Britse wetenschappers hebben serieuze stap in de richting van onzichtbaarheid gezet.

Onzichtbaar oppervlak

De wetenschappers publiceerden hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. Het onderzoek laat zien hoe een zogenaamde ‘oppervlak golf mantel’ een gebogen oppervlak als plat kan weergeven, wanneer het oppervlak met elektromagnetische golven in aanraking komt. Dit zou betekenen dat zo’n oppervlak onzichtbaar wordt.

„De onderliggende theorie kan ook worden toegepast op andere golven, zoals geluid- en hittegolven," aldus Yang Hao, één van de wetenschappers die het onderzoek deden, en professor aan de Queen Mary University in London.

In theorie ook voor mensen

De wetenschappers denken vooral dat de mantel die zij hebben ontwikkeld van pas zou kunnen komen in de ruimtevaart. Het is de onderzoekers als gelukt om objecten ter grote van een tennisbal te laten ‘verdwijnen’. Maar volgens Hao zou de mantel in theorie ook gebruikt kunnen worden voor menselijke lichamen. Zover is het onderzoek alleen nog niet.

Bij eerde pogingen om een onzichtbaarheidsmantel te maken werd door wetenschappers altijd geprobeerd om met optische techniek en licht te werken. Bij dit nieuwe onderzoek wordt er voor het eerst met elektromagnetische golven gewerkt.

Reageer op artikel:
Onzichtbaarheid is volgens wetenschap niet ver weg
Sluiten