Puck Roest
Puck Roest Good vibes 22 jul 2016

Onderzoek: Alcohol veroorzaakt zeven soorten kanker

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland hebben sterk wetenschappelijk bewijs gevonden dat er een verband is tussen alcoholconsumptie en kanker in zeven verschillende delen van het lichaam. Dat schrijft onderzoeker Jennie Connor van de Universiteit van Otago in het wetenschappelijke tijdschrift Addiction.

Naarmate mensen meer alcohol drinken, neemt het risico op kanker toe. Het gaat hierbij om kanker in de lever, slokdarm, de darmen, het strottenhoofd, de mondkeelholte, het rectum en de vrouwelijke borst.

Tijdens het onderzoek werd er een groot aantal studies naar kanker geanalyseerd. Daarbij werden gegevens over alcoholconsumptie van patiënten meegenomen.

Voorlichting vereist

Volgens het onderzoek van Connor maakt het niet uit welke soort alcohol de patiënt in zijn leven voornamelijk nuttigt. Wanneer het drinken vermindert, daalt ook het risico op kanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds beveelt mensen aan om ter preventie van kanker geen alcohol te drinken. „Deze nieuwe analyse van wereldwijd onderzoek bevestigt eerdere bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Uit een recente peiling blijkt dat slechts 21 procent van Nederlanders weet dat geen of gematigd alcohol drinken belangrijk is voor het verkleinen van de kans op kanker”, schrijft het fonds in een reactie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Alcohol veroorzaakt zeven soorten kanker
Sluiten