Eefje van Son
Eefje van Son Good vibes 21 jul 2016 / 13:44 uur

Moeder hoort hart overleden dochter in ander meisje

Debbie Stoner kreeg tranen in haar ogen toen ze voor het eerst het hart van haar overleden dochtertje in iemand anders lichaam hoorde kloppen. Ze ontmoette Nellie-Mai, het meisje dat het donorhart van haar kindje kreeg.

Jade Stoner was zeven jaar oud toen ze voor het huis van haar ouders in het Engelse Christchurch werd aangereden door een auto. Het meisje werd achtergelaten aan de kant van de weg, met de verkreukelde fiets naast haar.

Debbie wist dat ze haar dochtertje nooit meer levend terug zou zien, toen ze haar verwonde kind zag. Toch snelde Debbie die middag, 10 jaar geleden, met haar man, Jeff, naar het ziekenhuis. De artsen vertelden daar later aan de vader en moeder dat Jade hersendood was.

Ze lieten Jade in leven, terwijl familie zich om haar heen verzamelde om afscheid te nemen. Ze was omringd door haar 4-jarige zusje, 15-jarige stiefbroer, haar grootouders en anderen.

Geen kans op overleven

Na haar overlijden werden Jades organen aan andere mensen geschonken. Haar lever ging naar een zeventien maanden oude jongen en haar nieren gingen naar twee oudere mannen. Jades grootste orgaan, haar hart, ging naar Nellie-Mai, een baby geboren met cadiomyopathie. Nellie-Mai lag in het ziekenhuis na het krijgen van meerdere hartaanvallen en ze had geen kans om te overleven zonder een transplantatie.

Haar ouders hadden haar verlaten en artsen hadden aan pleegouders Jeff en Sarah Eva gevraagd of ze bij het meisje wilden blijven, zodat ze niet alleen zou sterven. Toen het echtpaar hoorde dat Nellie-Mai geen harttransplantatie kon krijgen omdat ze geen familie had, besloot het het meisje te adopteren.

300 kilometer verderop werd op dat moment de kleine Jade aangereden.

„We kregen te horen dat een 7-jarig meisje was omgekomen bij een verkeersongeval. Ik reed op dat moment, dus ik stopte op de vluchtstrook en brak ik tranen uit”, vertelt Jeff aan Inside Edition. „Enkele minuten later drong het pas tot me door dat iemand zijn kind had moeten verliezen, om het leven van Nellie-Mai te redden.”

Gezonde baby

Na het ophalen van Jades hart, veranderde Nellie-Mail van een bleke baby in een baby met een gezond kleurtje die haar ouders aan kon kijken. „Zonder Jade zou Nellie-Mai dood zijn geweest”, vertelt Jeff.

In de loop der jaren wist Jeff uit te zoeken van wie het hart van zijn kindje kwam. Hij besloot Debbie te ontmoeten.

Debbie was erg lief tegen Nellie-Mai. Ze vroeg om toestemming om haar een knuffel te geven, kletste met haar op een bank en luisterde naar haar hart. „Dankjewel”, zei ze uiteindelijk tegen het meisje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moeder hoort hart overleden dochter in ander meisje
Sluiten