Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 16 jul 2016 / 15:00 uur

Kuikens zijn veel slimmer dan we dachten

Kuikentjes zijn klein, lief, schattig, maar onverwachts ook nog eens best slim. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat de kleine beestjes onderscheid kunnen maken tussen zaken als ‘hetzelfde’ en ‘verschillend’, iets dat veel andere dieren niet kunnen.

Het onderzoek werd geleid door Alex Kacelnik en Antone Martinho III van de Universiteit van Oxford. Volgens de onderzoekers kunnen de kuikens al enkele uren na de geboorte zaken herkennen en andere zaken singaleren als nieuw. Een eigenschap die vele soortgelijke dieren pas na enkele jaren kunnen aanleren, zo vertellen de onderzoekers aan The Guardian.

Objecten

Voor het onderzoek werden enkele eitjes in een donkere ruimte gelegd. Vervolgens kwamen de eieren uit, en werden de kuikens in verschillende ruimtes gelegd, waar elke keer twee objecten lagen. Sommigen waren een paar, sommigen waren verschillend. Na een tijdje werden de kuikens terug in deze ruimte gelaten waar ze mochten kiezen welke objecten ze zouden volgen. Van de 113 kuikens kozen er 77 voor de objecten die ze eerder hadden gezien.

Herkenning

„Dit onderzoek vertelt ons dat kuikens in staat zijn zaken te herkennen en te onderscheiden. Het betekent ook dat ze elkaar kunnen herkennen, of hun moeder bijvoorbeeld, ook al ligt ze veel verder in het water en lijkt ze daardoor kleiner.” Het onderzoek werd vrijdag geplaatst in Science.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kuikens zijn veel slimmer dan we dachten
Sluiten