Remco Visser
Remco Visser Good vibes 26 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Festivalbezoeker is te harde muziek beu’

Veel te harde muziek komt een groot deel van festivalbezoekers in Nederland ondertussen de neus uit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder 1000 jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Het volume is vaak zelfs zo luid dat een derde van de bezoekers de optredens niet tot het einde volhoudt.

De stichting meldt dat sinds het opstellen van het geluidsconvenant in 2014, waarin met festivalorganisators en poppodia afspraken werden gemaakt over het geluidsniveau bij concerten, zaken al sterk zijn verbeterd. Zo blijkt dat ruim de helft van de festivalbezoekers door organisators van een festival weleens is geïnformeerd over gehoorschade. Toch lopen nog veel jongeren weg omdat de muziek te hard staat.

Te hard

„Daar moet verandering in komen”, stelt Kelly Coenen, woordvoerder bij de Hoorstichting. „Want uit het onderzoek blijkt ook dat 73 procent van de jongeren die nooit naar een festival gaan, dat juist niet doet vanwege de te harde muziek. Hier laten festivalorganisators duidelijk kansen liggen.”

Volgens Coenen is het dan ook tijd dat de overheid ingrijpt en een een wettelijke limiet voor muziekevenementen instelt. „Een groot aantal organisators houdt zich aan het huidige convenant, maar er zijn er nog te veel die niet zijn aangesloten.”

Voor jongeren lijkt een wettelijke geluidslimiet overigens geen enkel probleem, ruim acht op de tien respondenten dachten dat er in Nederland al een geluidslimiet geldt op festivals en muziekevenementen.

Oordoppen

Positieve punten zijn er overigens ook. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat een derde van de jongeren zelf al verantwoordelijkheid neemt en oordoppen draagt tijdens concerten. Bij een onderzoek vier jaar geleden onder 130.000 stappers lag dit percentage nog op maar 4 procent.

Pil

Er lijkt bovendien hulp onderweg uit de medische hoek. Het Leids Universitair Medisch Centrum is bezig met de ontwikkeling van een speciale pil, die gehoorschade kan tegengaan. Tijdens het Amsterdam Dance Event later dit jaar wordt het pilletje, met onder meer magnesium en vitamines, getest door bezoekers én artiesten.

Wil je zelf trouwens eens testen hoe het gesteld is met je gehoor? Dat kan met de handige test op oorcheck.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Festivalbezoeker is te harde muziek beu’
Sluiten