Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 20 jul 2016 / 13:26 uur

Bejaarden mogen nachtje kamperen in tuin zorgcentrum

Voor senioren die hun oude dag doorbrengen in een verzorgingshuis is vakantie vieren er vaak niet meer bij en kamperen al helemaal niet. Zorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem wilde iets extra’s voor de bewoners doen en zette in hun binnentuin een heuse camping op.

„We hebben het ontbijt net achter de rug”, vertelt Sijdske Nijdam, die samen met collega Daniëlle Werner het project opzette, enthousiast. De bewoners staan op het punt om de bus in te stappen voor een excursie, het laatste onderdeel van het campingproject.

„Maandagmiddag zijn we begonnen met het opzetten van het kampeerterrein”, aldus Nijdam. Het binnenterrein van Vreedenhoff staat vol met tenten, waslijnen en parasols voor het echte vakantiegevoel. Het doel was om een echte camping te creëren. Nijdam: „De bewoners hebben toen ze jonger waren veel gekampeerd en we wilden de sfeer van vroeger weer een beetje naar boven halen.”

Kampvuur

Dat is gelukt. Dinsdagmiddag checkten er 35 bewoners van Vreedenhoff in, net als bij een echte camping. „Ze zijn lekker op het terras gaan zitten en kregen allerlei lekkers”, aldus Nijdam. Rond etenstijd konden de bewoners genieten van een barbecue en de avond werd gezellig afgesloten rond het kampvuur.

De meeste senioren gingen daarna gewoon weer in hun eigen bed liggen, maar drie bewoners durfden het aan om een nacht in een tent te slapen. „Dat is extra comfortabel gemaakt door matrassen op elkaar te stapelen. De twee dames (van 100 en bijna 100 jaar oud) sliepen samen in een grote tent en de heer had een eigen tentje”, vertelt Nijdam. Ze werden begeleid door een medewerker en een student die in Vreedenhoff woont.

„Ze hebben goed geslapen”, aldus Nijdam. De rest van de respons is tot nu toe ook erg positief. „We krijgen leuke reacties en mensen hebben eigenlijk helemaal niet geklaagd.” De hitte zou namelijk weleens voor ongemakken kunnen zorgen op ‘Camping Vreedenhoff’.

Dinsdag was het al behoorlijk warm en voor woensdag zijn de voorspellingen dat het weer nog warmer wordt. Geen ideale omstandigheden voor senioren om de deur uit te gaan. Nijkamp: „Dat zagen we wel als een probleem. Maar dat hebben we opgelost door veel in de schaduw en onder de parasols te gaan zitten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bejaarden mogen nachtje kamperen in tuin zorgcentrum
Sluiten