Kaylee Kotoun
Kaylee Kotoun Good vibes 7 jun 2016 / 17:20 uur

7 tips om wateroverlast te voorkomen

De afgelopen weken kan het je niet zijn ontgaan, het noodweer in Europa. Ook in sommige delen van Nederland zorgden ondergelopen kelders, lekkende daken, onder water gelopen huizen en onbegaanbare wegen voor miljoenen euro’s aan schade. Dinsdagavond wordt er weer noodweer verwacht in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Limburg, Overijssel en Drenthe.

Maar wat valt er precies te doen tegen de wateroverlast? Metro vroeg het Yvonne Doorduyn, woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij richt zich op de waterveiligheid in Nederland.

ANP
ANP

Gemeentes

„In de steden en dorpen is de gemeente vaak verantwoordelijk voor het tegengaan van wateroverlast. Zo is er vastgelegd dat gemeentes de steden en dorpen waterbestendiger inrichten en het water waar nodig de ruimte geven. Dat kan bijvoorbeeld door het opvangen van water op waterpleinen, het aanleggen drijvende woningen, meer groen of de verplaatsing van infrastructuur.”

ANP
ANP

„Ook burgers kunnen maatregelen nemen om wateroverlast of waterschade te voorkomen”, vervolgt Doorduyn.

Groen aanleggen

„Tuinen zijn steeds vaker en meer betegeld. Hierdoor kan het water niet in de bodem wegzakken, maar loopt het naar de straat of de buren. Door bijvoorbeeld de tuin te vergroenen met gras of planten kan het water beter opgenomen worden.”

Ontharden van tuinen

„Om niet geheel van tegels af te hoeven, is het aanleggen van een grindstrook of een lijngoot een goede optie om het water van het terras sneller in de grond te laten zakken. Ook het gebruik van andere tegels die meer water doorlaten kan helpen.”

Gebruik een regenton

„Een regenton kan het riool ontlasten door het regenwater op te vangen. Hierdoor is de kans op een natte straat ook minder groot en kan het water effectief gebruikt worden wanneer het warm weer is.”

Waterrobuuste kelders maken

„De kelder is bij wateroverlast vaak een getroffen kamer. Door de kelder waterrobuust te maken, richt je de kamer zo in dat kwetsbare en waardevolle spullen niet beschadigd raken. Zo is het beter om kabels, leidingen en stroomaansluitingen hoog aan te sluiten.

Vergroenen van dak

„Regenwater hoeft helemaal niet van een dak naar de openbare riolering afgevoerd te worden. Maak je dak groen, met vetkruid en planten om een lekkend dak te voorkomen."

Drempels aanleggen

„Vaak is het de ligging van de woning die voor wateroverlast zorgen. Zo kan de garage onder maaiveld al snel onder water komen te staan, omdat het water van boven naar beneden stroomt. Om schade bij laag liggende woningen te voorkomen of te beperken zijn drempels uiterst handig tegen het water.”

Andere inrichting

„Bij woningen die niet laag liggen, is een andere inrichting rondom het huis een makkelijke manier om de oprit en tuin schoon te maken na veel regenval.”

Zandzakken

Natuurlijk zijn dit wel opties voor de langere termijn. Zo zijn bij plotselinge wateroverlast zandzakken altijd handig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 tips om wateroverlast te voorkomen
Sluiten