Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 30 jun 2016 / 15:48 uur

Vrouw die kleinkind wil baren, krijgt toch akkoord

Een vrouw die haar eigen kleinkind baart. Het is niet de allereerste keer dat we het horen, maar toch blijft het een tikkeltje vreemd klinken. Aan de andere kant is het ook weer een prachtig iets. Een vrouw die in eerste instantie geen toegang kreeg tot de eicellen van haar overleden dochter, heeft nu toch toestemming gekregen om een kind op de wereld te zetten. Dit meldt The Independent.

Een stel uit Engeland verloor zijn 28-jarige dochter een paar jaar geleden aan darmkanker. Ondanks dat de dochter wist dat niet lang meer te leven had, wilde ze toch graag kinderen en daarom vroeg ze haar moeder om haar kind te dragen. Het plan was om haar eicellen in een kliniek te bevruchten met het zaad van een spermadonor.

Hoger beroep

De organisatie HFEA (autoriteit op het gebied van fertilisatie en embryologie) oordeelde in september 2014 dat de ouders van de jonge vrouw geen toegang tot haar ingevroren eicellen moesten krijgen, omdat haar toestemming op papier volgens HFEA niet toereikend was. Op het betreffende formulier stond namelijk niet aangegeven hoe de eitjes gebruikt mochten worden.

De ouders gingen in hoger beroep, met resultaat. De rechter oordeelde dat de twee toch toegang kregen tot de eitjes, met als gevolg dat de vrouw straks misschien niet alleen oma is, maar ook een beetje moeder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw die kleinkind wil baren, krijgt toch akkoord
Sluiten