Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Good vibes 15 jun 2016 / 19:04 uur

Vier studentes zetten kids met down in het zonnetje

Een beetje beduusd en soms verscholen achter mama’s been druppelen de kinderen langzaam binnen in zalencentrum de Brug in Reeuwijk. Woensdagmiddag is het zover: hun middag, tijd om te dansen en spelen. En dat allemaal bedacht en waargemaakt door vier jonge meiden.

Uit heel Nederland kwamen kinderen bijeen om in het zonnetje gezet te worden. Kinderen uit onder andere Eindhoven, Haarlem, Amersfoort en Rotterdam. Heel verschillende steden, maar één ding hadden alle kleintjes gemeen: zij hebben het syndroom van Down en krijgen de dag van hun leven.

De 17-jarige Elianne van de Loo, twintigers Louise Meijer en Anna Hofland en de 21-jarige Oriana Winters werden op school aan elkaar gekoppeld. De jonge vrouwen studeren aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hier kregen zij de opdracht hun eigen kernwaarden op te schrijven: „We hadden allemaal ondernemend, enthousiast en nieuwsgierig opgeschreven, dus werden wij aan elkaar gekoppeld”, vertelt Elianne.

Kinderen met een beperking

Met z’n allen kregen ze de opdracht een evenement te organiseren voor een goed doel. „En ik heb affiniteit met kinderen met een beperking”, vertelt Elianne verder. Op deze manier bedachten de nog jonge meiden dat het mooi zou zijn een evenement te organiseren dat niet draait om geld, maar om waarden.

NIPT-test

„De laatste tijd is er veel negatieve beeldvorming rondom kinderen met het syndroom van Down”, vertelt Oriana. „Door de NIPT-test die de laatste tijd veel in het nieuws is, lijkt het net alsof deze kindjes er niet mogen zijn. Wij willen dat beeld wegnemen en de positieve kanten van down belichten.” Door middel van deze test kunnen zwangere vrouwen onder andere zien of hun ongeboren kind het syndroom van Down heeft.

En die positieve kanten zijn er zeker, want de kinderen lachen, dansen en zingen de hele dag. Het podium was officieel niet eens onderdeel van de speeltuin die de Brug woensdag vormde, maar zonder enige schaamte beklimmen de meisjes het podium. Daar roepen ze naar de dj dat ze K3 willen horen, of One Direction. Om vervolgens uit volle borst mee te zingen. En als de ouders niet komen dansen voor het podium? Dan worden ze gewoon geroepen!

Genoeg te doen

„Je kan deze kinderen moeilijk sturen”, vertelt Louise. „Je weet van tevoren niet wat ze gaan doen of hoe ze zullen reageren. Maar iedereen is blij, ik heb niemand horen klagen en zie iedereen lachen.” Deze middag is door hen volledig zonder budget georganiseerd. In de zaal konden de kinderen dansen, sjoelen, kleuren, twister spelen, blikgooien, geschminkt worden, op een springkussen springen en er was een heuse modeshow. Het podium bleef echter favoriet.

Zo stonden ouders, zussen, broers en alle vrijwilligers woensdagmiddag te dansen en te zingen. Samen toverden zij een lach op de gezichten van de kinderen en hebben de initiatiefneemsters deze kinderen op een regenachtige middag prachtig in het zonnetje gezet.

Zenuwachtig

De vier dames hebben hun project nu afgerond en dat is toch een beetje gek. „Het ging zo snel! Je bent er zo lang mee bezig en dan ineens is het voorbij”, vertelt Anna. „Ja, we waren wel een beetje zenuwachtig van tevoren”, roepen Elianne en Oriana in koor „maar dit kan geen onvoldoende zijn”, vult Elianne aan. Bij het evenement was een leraar aanwezig om dit te beoordelen. Metro verwacht een dikke tien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vier studentes zetten kids met down in het zonnetje
Sluiten