Kaylee Kotoun
Kaylee Kotoun Good vibes 6 jun 2016

Varkens gebruikt voor kweken menselijke organen

Ruim 26 procent van de Nederlanders is donor. Toch is dit veel te weinig, want elke maand staan er 970 mensen op de wachtlijst voor een donor. Nu dat mensen ook steeds ouder worden, lijkt het tekort aan orgaandonoren groter te worden. Door ouderdom zijn organen vaak ongeschikt voor transplantatie.

Tekort

Om ervoor te zorgen dat het tekort van organen afneemt, is er een experiment gestart waarbij wetenschappers aan de Universiteit van Californië menselijke organen kweken in varkens die voor transplantatie gebruikt kunnen worden.

Mensenvarken

De wetenschappers injecteerden menselijke stamcellen in varkensembryo’s. Uit dat varkensembryo ontstaat dan een ‘mensenvarken’. Toch zou het dier hetzelfde uiterlijk houden als dat van een varken. Een ‘mensenvarken’ zou vergeleken met een normaal varken alleen een menselijk orgaan hebben. Als het menselijke orgaan volgroeid is, wat meestal na vier weken is, wordt de zwangerschap afgebroken.

Foto: ColourBox
Foto: ColourBox

Oor op rat

Het kweken van menselijke organen in dieren is niet nieuw. Zo zijn ratten veelal proefdieren geweest voor deze experimenten. Het was dan bijvoorbeeld mogelijk om oren te laten groeien op de rug van een rat.

Klein lichaam

Toch was het tot dusverre nooit mogelijk om menselijke organen te kweken in dieren die voor transplantatie gebruikt kunnen worden. Het probleem lag namelijk aan het soort dier dat gebruikt werd voor het kweken. Zo hebben ratten en muizen te kleine lichaampjes om een menselijk orgaan te dragen.

Secuur proces

Het idee is dus dat er gekeken moet worden welk dieren hetzelfde formaat organen heeft als mensen. Een menselijk orgaan kweken in een dier is namelijk een secuur proces, vertelt Bernard Roelen, ontwikkelingsbioloog aan de Universiteit Utrecht. „Zo moet er een embryo gekweekt worden dat een bepaald dierlijk orgaan mist, bijvoorbeeld een varkensembryo zonder alvleesklier.

Als dat lukt, moeten ook nog de menselijke stamcellen aanslaan in het dier. Eenmaal wanneer er transplantatie mogelijk is, moet het dierlijke orgaan ook niet worden afgestoten door het menselijk lichaam.

Menselijke trekjes

Natuurlijk zijn er ook tegenstanders van dit kweken. Zo zouden de Amerikaanse autoriteiten bang zijn dat de dieren misschien menselijke trekjes of een hogere intelligentie zouden kunnen krijgen. „Dit kan in principe voorkomen worden als de menselijke cellen geen organen, zoals hersenen en huid, kunnen vormen in dieren", geeft Roelen aan.

Ethisch

Daarbij komt er ook een stukje wetgeving kijken. Zo is het kweken van dierlijke embryo’s voor menselijke transplantatie in Nederland verboden. Het zou niet ethisch zijn. Verder is het natuurlijk altijd de vraag of mensen dit wel willen. Is het niet raar om een orgaan te hebben dat afkomstig is van een dier?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Varkens gebruikt voor kweken menselijke organen
Sluiten