IngelisedeVries
IngelisedeVries Good vibes 8 jun 2016 / 13:53 uur

Universiteit detecteert mysterieuze ‘muziek’ in ster

David Bowie zong het in 1972 al: ‘There’s a starman waiting in the sky’. Onderzoekers aan de Universiteit van Birmingham hebben een bijzonder geluid opgenomen dat je bijna doet vermoeden dat er echt een starman is. Ze wisten mysterieuze ‘muziek’ te detecteren in de sterren, meldt Metro UK.

Hele oude sterren

Het bijzondere geluid klinkt als een opstartende computer die er moeite mee heeft, maar dan klinkt ie wel goed op toon. De onderzoekers detecteerde ‘resonante akoestische oscillaties’ in de sterren M4, één van de oudste clusters die we kennen, zo’n 13 miljard jaar oud.

Levende fossielen

„Het is zo tof om te kunnen luisteren naar de galactische geluiden van ons vroege universum”, zegt professor Andrea Miglio. „De sterren die we hebben bestudeerd, zijn levende fossielen uit de tijd dat onze melkweg werd gevormd. Hopelijk kunnen we de geheimen ontdekken van spiraalvormige universa, zoals die van ons. Hoe deze worden gevormd en zich ontwikkelen.
Zoals Bowie het zei: „That weren’t no D.J. that was hazy cosmic jive.”

https://www.youtube.com/watch?v=4MrP83SqT9E

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Universiteit detecteert mysterieuze ‘muziek’ in ster
Sluiten