Hester Ramaker
Hester Ramaker Good vibes 21 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Stilte alstublieft! Een film over irritante geluiden

Smakken, snotteren, je neus snuiten, met je mond open kauwen. Het zijn voorbeelden van geluiden die we allemaal van tijd tot tijd behoorlijk irritant kunnen vinden. Het is nog erger als je het geluid van iemand die op slippers langsloopt al niet kan verdragen. Als je aan je moeder moet vragen of ze alsjeblieft de wortels uit de salade wil laten, omdat het gekraak je tot waanzin drijft. Of als je zelfs niet eens fatsoenlijk een schooltentamen kunt maken, omdat elk geluid in je omgeving je concentratie wegneemt.

Misofonie

Als geluiden zo levensbepalend worden, is elke dag, elk uitstapje en elk contact een uitdaging. De term hiervoor is misofonie. Jeffrey Scott Gould is een Amerikaanse filmmaker die leidt aan deze neurologische aandoening. Hij maakte er de film Quiet, Please…. over.

Concentratie

Gould was slechts zeven jaar oud toen hij opmerkte dat geluiden hem van zijn concentratie hielden, zo vertelt hij aan The Huffington Post. Tijdens een toets zat een jongetje achter hem te snotteren. Zoiets simpels als dat, zorgde ervoor dat hij de toets niet af kon maken. Zijn concentratie ging volledig uit naar dat geluid. De jaren erna kon Gould steeds meer geluiden aan zijn lijstje toevoegen. Confronteren ging altijd gepaard met ruzie, zijn grote zus ging gewoon door met het luidruchtig eten van de tortillachips.

‘Haat van geluid’

Misofonie betekent letterlijk ‘haat van geluid’. Gould omschrijft het anders: gevoelig zijn voor bepaalde geluiden die een fysiologische reactie veroorzaken. In zijn geval ervaart hij een plotselinge adrenaline, verhoogde hartslag en een gevoel van woede die er op een of andere manier uit moet. Het simpel ‘wegdenken van het gevoel’ is bij hem niet mogelijk.

Uit de kast komen

In de afgelopen jaren heeft Gould een mediabedrijf opgericht. Voor hem werd het nu tijd om een eerlijk beeld over misofonie neer te zetten. Het is geen bigtime Hollywoodfilm, maar hij reisde wel de hele wereld over om mensen te interviewen die aan de aandoening leiden. Door middel van de film hoopt hij duidelijkheid te geven over misofonie en hoe het je leven zo beïnvloedt. Voor hem is het uitgeven van de trailer van de film een soort van uit de kast komen. De aandoening gaat gepaard met veel ongeloof, zelfs in zijn directe familie- en vriendenclub. Deze maand gaat de film in première in New York.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stilte alstublieft! Een film over irritante geluiden
Sluiten