Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 3 jun 2016 / 20:26 uur

Slakken nemen beslissing met twee hersencellen

Wij mensen hebben miljarden hersencellen, toch kunnen we vaak niet eens een keuze maken over wat we des avonds moeten eten. Neem dan een doodgewone slak. Met slechts twee hersencellen kunnen deze slijmerige beesten al beslissen of en wat ze gaan eten, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Honger

De eerste hersencel van een slak geeft aan dat het eten gevonden heeft. Vervolgens besluit de tweede hersencel of de slak honger heeft, en daarmee het gevonden eten ook op gaat verorberen. Mocht er geen eten in de buurt zijn, dan sluiten deze twee hersencellen af om energie te besparen en gaat de slak verder met zijn andere hersencellen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Sussex. De resultaten werden geplaatst in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Robots

Voor het onderzoek werd de hersenactiviteit van tientallen slakken gemeten. Zij kropen door een ruimte waarin slakroppen waren neergelegd. Door de hersenactiviteit te meten konden de onderzoekers na een tijdje al voorspellen of een slak van de sla zou eten.

Professor George Kemenes, hoofdonderzoeker, laat aan BBC weten dat de resultaten baanbrekend zijn. „Ons onderzoek ziet voor het eerst hoe slechts twee neuronen in het brein van een dier een mechanisme kunnen vormen waarmee complexe beslissingen kunnen worden genomen.” De resultaten zouden ter zijner tijd gebruikt kunnen worden om robots te bouwen die werken op een soortgelijk hersenmechanisme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slakken nemen beslissing met twee hersencellen
Sluiten