Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 27 jun 2016

Skills Heroes: ‘Toetsen hoever je in je vak bent’

Tientallen mbo’ers komen in december voor Nederland uit tijdens EuroSkills 2016 in het Zweedse Göteborg. Vijfhonderd jongeren uit dertig landen doen mee aan deze Europese kampioenschappen met vakwedstrijden in tal van beroepen. Metro stelt de komende weken vier kandidaten aan je voor. Deel 2: verpleegkundige Nelleke Elskamp (22, Zeist). Zij studeert verpleegkunde (MBO Utrecht) en werkt in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Niet te geloven

Wat heb je in maart gepresteerd tijdens Skills Heroes, de Nederlandse kampioenschappen en wat moest je doen?

Ik ben Nederlands kampioen, al kan ik het soms nog steeds niet geloven! We moesten vier cases doen met lotuspatiënten, zeg maar acteurs. Er waren verschillende patiëntencategorieën als dementie. Ik moest onder meer praktijksituaties nabootsen en patiënten begeleiden.

Skills Heroes: 'Toetsen hoever je in je vak bent'

Maak je kans in Zweden?

Dat vind ik heel lastig, want ik heb geen idee hoe de concurrentie is. Bovendien weet ik nog niet waarop ik bij EuroSkills beoordeeld wordt, daarom train in nu vooral basisvaardigheden en mijn Engels. Ik kan alleen maar heel erg mijn best gaan doen.

Binnenkort beginnen in het hele land vakwedstrijden op weg naar Skills Heroes 2017. Waarom moeten jonge mbo’ers daar aan meedoen?

Omdat je je dan kunt ontwikkelen en beter worden in je vak. Je kunt overleggen met anderen en veel leren van de feedback die je krijgt. Je gaat een uitdaging met jezelf aan en het is een kans om te toetsen hoever je in je vak bent.

Afwijkend zijn

Als zij eenmaal meedoen, wat is een goede tip?

Blijf jezelf en ga uit van je eigen kracht, van dat wat je al leerde voor je met vakwedstrijden begon. Vraag je altijd af: ‘Hoe zou ik dat doen?’ En is je idee eens afwijkend, bedenk dan dat dat niet per se fout hoeft te zijn.

Op www.facebook.com/SkillsNL vind je meer informatie over Skills Heroes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Skills Heroes: ‘Toetsen hoever je in je vak bent’
Sluiten