Hester Ramaker
Hester Ramaker Good vibes 15 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Na 400 jaar alleen vrouwen in Shakespearetheater

Shakespeare wist het zo’n 400 jaar geleden wel: alleen mannen mochten zijn podium bestijgen om zijn stukken ten tonele te brengen. Maar nu, anno 2016, maken vrouwen steeds vaker de dienst uit en dat blijkt bij Shakespearegezelschap ‘the Public Theater’ in New York wel. Zij vertonen deze zomer het Shakespearestuk ‘Taming of the shrew’ (het temmen van de feeks) met alleen maar vrouwelijke speelsters om zijn dood van 400 jaar geleden te herdenken.

Janet McTeer in The Public Theater’s free Shakespeare in the Park production of The Taming of the Shrew, directed by…

Gepostet von The Public Theater am Montag, 13. Juni 2016

Temmen

‘Het temmen van de feeks’ gaat over een vader met twee dochters. De jongste is bloedmooi en charmant waardoor ze de mannen van zich af moet slaan. De oudste is echter een zogenoemde ‘bitch’ met een pittig mondje en dus wil niemand, vanzelfsprekend, voor die tijd dan, met haar trouwen. Tot een man er achter komt dat er een enorme bruidsschat aan haar verbonden zit en haar direct trouwt. Maar om van die grote mond af te komen, moet hij haar temmen. En dat probeert hij op elke manier mogelijk.

Rose Gilmore and Gayle Rainkin (center) in The Public Theater’s free Shakespeare in the Park production of The Taming of…

Gepostet von The Public Theater am Montag, 13. Juni 2016

All female

In zijn tijd liet Shakespeare zijn stukken, soms behoorlijk vrouwonvriendelijk, slechts door mannen acteren. Het publieke theater in New York besloot het eens anders te doen. Ze kozen het stuk waarin een vrouw getemd wordt voor een productie waarin alleen vrouwen spelen. En dus kunnen we deze zomer kijken naar vrouwen die vrouwen temmen.

Chemie

Directeur Phillyda Lloyd zegt het volle vertrouwen te hebben dat vrouwen ook de chemie tussen ‘man en vrouw’ vast kunnen leggen, laat ze aan Vanity Fair weten. „Ons geheime wapen? We hebben de meest talentvolle en grappigste vrouwelijke clowns te pakken die het stuk compleet om zullen draaien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Na 400 jaar alleen vrouwen in Shakespearetheater
Sluiten