Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Good vibes 18 jun 2016 / 11:08 uur

Misbruikzaak: ouders ‘schonken’ man hun dochter

In de categorie heel erg bizar: een 51-jarige man die donderdag werd aangehouden in de Amerikaanse staat Pennsylvania bleek samen te wonen met twaalf meisjes. Dat de Amish, een streng-religieuze groepering in Amerika, er soms rare gewoonten op na houden als het gaat om huwelijk en relaties is bekend, maar deze man maakte het wel heel erg bont.

De politie pakte Lee Kaplan op omdat hij één van de meisjes – een tiener – zou hebben aangerand. Hij ‘beschouwde haar als zijn echtgenote’, zegt de politie tegen Philly.com. Als gevolg van zijn arrestatie, deed de politie een inval in Kaplan’s huis. „We bleven maar kinderen vinden”, zegt een woordvoerder. „Het is gewoon een hele gekke toestand.”

Moeder van twee

Het jongste meisje was slechts zes maanden oud, de oudste 18 jaar. Het oudste meisje deed aangifte en vertelde de politie dat zij de moeder is van de baby van zes maanden en een peuter van drie jaar, die ook in het huis woonden.

De ouders van het meisje, Daniel en Savilla Stoltzfus, werden ook opgepakt nadat zij de politie vertelden dat zij hun dochter hadden ‘geschonken’ aan Kaplan nadat hij de familie uit een ‘financiële rotzooi’ had geholpen. Ook de andere meisjes, op de twee jongste na, zijn volgens Daniel en Savilla hun kinderen. De twee jongste meisjes zouden, als het verhaal waar is, hun kleinkinderen zijn.

Toen Kaplan de ouders had gered van een faillissement, schonken zij hem hun dochter. Daniel Stoltzfus had op internet gelezen dat dat onder de godsdienstige regels van de Amish was toegestaan, zo vertelde hij de politie. Hoe de andere kinderen precies bij Kaplan terecht zijn gekomen, zoekt de politie nog uit. Tot nu toe is er van geen van hen een geboortecertificaat gevonden.

Slechte omstandigheden

De meisjes zijn overgedragen aan de kinderbescherming. Hoewel ze niet ondervoed zijn, leefden ze wel onder slechte omstandigheden. Zo was het huis van Kaplan veel te klein voor zoveel mensen, gingen de kinderen niet naar school en zijn zij vermoedelijk nooit door een arts gecontroleerd. Desalniettemin zagen zij er volgens de politie niet verwaarloosd uit.

De buren van Kaplan reageren geschokt op de ontdekking. Zij hebben niets in de gaten gehad. „En dat terwijl het zich letterlijk in mijn achtertuin afspeelde", aldus een geschrokken buurvrouw.

Tien verschillende seksuele delicten worden Kaplan ten laste gelegd, waaronder verkrachting. Meneer en mevrouw Stoltzfus worden beschuldigd van medeplichtigheid en het in gevaar brengen van het welzijn van hun kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Misbruikzaak: ouders ‘schonken’ man hun dochter
Sluiten