Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 6 jun 2016 / 11:25 uur

Man spreekt Frans nadat hij zijn hoofd stoot

De meeste mensen zijn jaren bezig om een taal te leren. En zelfs na een uitgebreide cursus is het vaak nog handen- en voetenwerk om in een vreemde taal een biertje te bestellen. Een Italiaanse man lukte het om binnen één nacht vloeiend Frans te spreken. Hoe hij dat deed?

Bonjour!

De Italiaan kon ‘Frans’ spreken nadat hij zijn hoofd had gestoten. De 50-jarige JC sprak eerder alleen maar Italiaans en Engels, maar na zijn opstootje gedraagt hij zich als een volledige Fransman.

Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de man graag naar Franse films kijkt, Frans eten koopt, Franse boeken leest en zelfs poseert als een typische Fransman. Elke ochtend dat JC wakker wordt, opent hij zijn raam en schreeuwt: Bonjour! Zijn Frans is nog niet vloeiend en hij wordt ook wel beschreven als ‘filmachtig’, maar de man schrijft nog steeds in het Italiaans.

Ter illustratie: Fransman. Foto: Colourbox

Broodje aap

JC heeft op school wel wat Franse lessen gehad en hij heeft een korte relatie gehad met een Franse vrouw. Hij had echter de taal al meer dan dertig jaar niet meer gesproken.

Als je denkt dat het een broodje-aap verhaal is, dan heb je het mis. JC’s heeft namelijk last van een zeer zeldzame aandoening genaamd: ‘Compulsive foreign language syndrome’. Ongeveer zestig mensen in de wereld hebben dit syndroom overgehouden nadat zij een hersenbeschadiging hadden opgelopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man spreekt Frans nadat hij zijn hoofd stoot
Sluiten