Steven Musch
Steven Musch Good vibes 20 jun 2016 / 11:52 uur

Kunstbeen voor Aziatische olifant

De tamme Aziatische olifant Mosha kan weer goed lopen, dankzij een bijzondere beenprothese. Het kunstbeen is gemaakt door de Thaise chirurg en protheseontwikkelaar Therdchai Jivacate, die tijdens zijn carrière protheses heeft gemaakt voor allerlei patiënten, waaronder ook honden, katten, vogels en mensen.

Explosie

Nu heeft hij voor het eerst een kunstbeen ontwikkeld voor een olifant. Jivacate kwam op een dag Mosha tegen, een olifant van twee-en-een-half jaar oud, bij het Fonds voor Vrienden van de Aziatische Olifant. De olifant was haar rechterbeen verloren door een landmijnexplosie. De olifant woog 600 kilo en haar linkerbeen moest twee derde van haar gewicht dragen, vertelde Jivacate tegen Motherboard.

Leren lopen

De chirurg stelde zichzelf de uitdaging om voor het eerst een beenprothese voor een olifant te maken. Volgens Jivacate geen makkelijke opdracht. ,,In het begin was ze nieuwsgierig wat er aan haar stomp was bevestigd en probeerde ze het te verwijderen met haar slurf."

Het kostte Mosha uiteindelijk twaalf uur om met de prothese te leren lopen. Wel heeft de olifant steeds een nieuwe prothese nodig, omdat ze nog in de groei is.

Mosha, an Asian elephant, lost her leg to a landmine when she was two years old — fortunately, the Friends of the Asian Elephant Foundation was able to fit her with the very first prosthetic leg for elephants. She's grown so much, though, she now needs the next size up…

Gepostet von Great Big Story am Mittwoch, 15. Juni 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kunstbeen voor Aziatische olifant
Sluiten