Sofie Smulders
Sofie Smulders Good vibes 2 jun 2016 / 07:56 uur

‘Jongens die veel lezen, worden rijkere mannen’

Jongens die veel lezen, gaan over het algemeen een rijke(re) toekomst tegemoet. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Universiteit van Padua. Economen Brunello, Weber en Weiss bestudeerden 6000 mannen uit negen Europese landen en legden het aantal boeken dat ze als kind lazen naast het bedrag dat ze als volwassen mannen verdienen. Het onderzoek werd gepubliceerd in The Economic Journal.

Meer salaris

De onderzoekers focusten zich specifiek op 10-jarige jongens in de periode van 1920-1956. Gedurende deze jaren was de gemiddelde leeftijd van eindexamenscholieren namelijk een jaar hoger dan de jaren voor 1920. Dit extra jaar scholing leidde al tot een gemiddelde toename van 9% van het salaris.

Ook bleek uit het onderzoek dat jongens die thuis toegang hadden tot minder dan tien boeken in plaats van de bovengenoemde 9%, slechts een toename van 5% van het salaris hadden. Jongens die daarentegen in een huis met twee dikke boekenkasten opgroeiden, verdienden 21% meer.

Betere schoolprestaties

„Misschien hebben boeken dit effect omdat ze kinderen aanmoedigen meer te lezen. Veel lezen leidt vervolgens weer tot betere schoolprestaties” geven Brunello, Weber en Weiss als mogelijke verklaring. Een andere aannemelijke reden is de relatie tussen het aantal boeken thuis en de sociaaleconomische status van het gezin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Jongens die veel lezen, worden rijkere mannen’
Sluiten