Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 22 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

In kop geschoten olifant zoekt hulp bij mensen

Een olifant in Zimbabwe heeft op bijzondere wijze een aanval van stropers overleefd. Het dier werd in het hoofd geschoten, maar zocht hulp bij mensen en is inmiddels aan de betere hand. Dat meldt Aware Trust Zimbabwe.

Ruim een week geleden zagen dierenartsen de olifant, die inmiddels de naam Pretty Boy heeft gekregen, met een enorm gat in zijn hoofd in het Mana Pools National Park. De schatting is dat het dier al zes weken met de kogel in zijn kop liep.

Stropers

Het is waarschijnlijk dat stropers de olifant hebben geprobeerd te doden met als doel het ivoor van het dier te verkopen. Dat gebeurde vermoedelijk buiten het park: „We denken dat hij buiten het park is neergeschoten en toen het park is binnengekomen om hulp te zoeken”, aldus dokter Lisa Marabini eerder tegenover BBC.

De olifant was niet agressief tegenover de dierenartsen en leek echt bewust op zoek te zijn naar hulp: „Het was alsof hij wist dat wij de intentie hadden hem te helpen”, aldus Marabini, die verklaarde dat als de kogel een paar centimeter lager had gezeten, Pretty Boy het niet had overleefd, omdat de kogel dan zijn brein binnen was gekomen.

Ingreep

Naast een kogel in het hoofd, was de olifant ook in de schouder geraakt. Tegenover National Geographic legden de dierenartsen van Aware Trust Zimbabwe uit hoe ze de olifant hebben behandeld. Nadat het dier was verdoofd, slaagden de dierenartsen in de kogel uit de kop van de olifant te verwijderen.

Foto: Aware Trust Zimbabwe

Na de operatie zagen ze de olifant een half uur lang zijn kop tegen een boom drukken. Even waren er zorgen dat Pretty Boy alleen maar meer pijn had door het verwijderen van de kogel, maar een dag later zag de olifant er al een stuk gelukkiger uit.

De olifant zal de komende dagen in de gaten worden gehouden. Mocht het nodig zijn, zal het dier nog eens worden behandeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In kop geschoten olifant zoekt hulp bij mensen
Sluiten